Parama dėkojame




Pranciškaus kunigystės sukaktis

popieziusvatocanmediaGruodžio 13 d., sukanka popiežiaus Pranciškaus kunigystės šventimų 54-osios metinės. 1969 m. gruodžio 13 d. Jėzaus Draugijos narį Jorge Mario Bergoglio kunigu įšventino Kordobos (Argentina) arkivyskupas Ramonas Jose Castellano.

Nuo 2013 m. vykdydamas savo tarnystę Romoje ir Visuotinėje Bažnyčioje Pranciškus daugelį kartų yra kalbėjęs apie kunigo, gyvenančio pagal Jėzaus pavyzdį ir einančio jo pėdomis, tapatybę. Apibendrinant Pranciškaus žodžius, kunigas turi būti ganytojas pagal Jėzaus širdį. Per šventimus jis prisiima nešti ant savo pečių jam pavestą ištikimą Dievo tautą ir savo širdyje žino visų ištikimosios Dievo tautos narių vardus. Kunigo patepimas aliejumi yra dėl vargstančiųjų, kalinių, ligonių, liūdinčių ir vienišų – jis rūpinasi paskutiniaisiais ir užmirštaisiais, eina pas gyvenančius periferijose, kad perduotų kunigystės patepimu gautą atpirkimo veiksmingumą ir stiprybę. Dievo gailestingumas per kunigo veiksmus tampa artumu visiems gyvenimo sužeistiems sekant Gerojo Ganytojo, kuris yra gailestingumas, pavyzdžiu. Kunigas tai daro per susitaikymo sakramentą, nusileisdamas į gailestingumo gelmes, be paliovos atleisdamas. Kunigas seka Jėzaus pavyzdžiu išeidamas ieškoti nebenorinčių priklausyti tikinčiųjų bendruomenei; dosniai, su didžia atjauta klausydamasis žmonių, įtraukiai juos palydėdamas; džiaugdamasis, kad yra gailestingumo keliu, kuriuo žmonės gali priartėti prie Dievo. Kunigas yra Jėzaus draugas ir yra vienybėje su juo. Jam būtina malda – be jos kunigas toli nenueis, o žmonės tai pastebi. Jis paklusnus Evangelijos skelbimui, ją skelbia visai kūrinijai ne kaip prievaizdas ar darbdavys, o džiaugsmingai ir drąsiai, be baimės, nes su Jėzumi, kuris suteikia stiprybę, galima viską. Kunigas tarnauja Dievo tautai, bet jos neišnaudoja, šalinasi dvasinio vidutiniškumo per Eucharistiją ir maldą, atmeta pasaulio viliones blaivesniu gyvenimo stiliumi ir nepasiduota paviršutiniškumui mokydamasis gyventi pagal krikščioniškus slėpinius, gilindamas doktriną ir medituodamas Dievo Žodį. Taip darydamas kunigas siekia tapti Dievo meilės liudytoju.

Be kunigystės šventimų sukakties, gruodžio 17 d. dieną sukanka popiežiaus Pranciškaus gimimo 87-osios metinės. Pranciškus – jo vardai Jorge Mario – gimė 1936 m. gruodžio 17 d., Buenos Airėse italų migrantų Mario Bergoglio ir Regina Sivori šeimoje.

SAK / Vatican News nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode