Sprogimas

Popiežius: mąstykime apie gyvybės stebuklą

gyvybes„Ši knyga siekia leisti skaitytojui pajusti kiekvieno iš mūsų atėjimo į pasaulį stebuklą ir džiaugsmą. Ji rodo, kaip gražu į gimstančią gyvybę žvelgti kaip į aukščiausios kiekvienam priklausančios teisės – teisės egzistuoti – turėtoją. Taip, tai grožis: gamta, kuri eina savo keliu, kelia nuostabą ir skatina rūpintis, saugoti ir priimti“, – rašo popiežius Pranciškus knygos „Gyvenimo stebuklas“ pratarmėje.

Šios knygos autoriai yra kun. Gabriele Semprebonas, medikas ir bioetikas, taip pat medicinos ir biologijos disciplinų dėstytojas Modenos universitete ir Filadelfijos (JAV) Temple universitete, įvairių medikų asociacijų narys. Kartu su juo prie teksto darbavosi Luca Crippa, išleidęs daug populiariosios istorijos knygų, bei Arnoldo Mosca Mondadori, Italijoje garsios knygų leidėjų šeimos palikuonis. „Vėl nusistebėkime, kad gimėme“, – siūlo autoriai.  

Savo įvadiniame žodyje popiežius Pranciškus pažymi, kad ne kartą sąžinėje jautė pareigą pasakyti, kaip ir jo pirmtakai, kad visa Bažnyčia turi aiškiai kalbėti, prabilti apie aborto problemą. Ši tema per daug svarbi, kad pasitenkintume laikinais, daliniais ir kartais paviršutiniais sprendimais. Juk kalbame apie gyvenimą, kuris yra mūsų brangiausias gėris, gautas kaip dovana.

Kviesdamas nelaikyti savaime suprantamu dalyku embriono teisių trūkumą – kai priimamas sprendimas nutraukti nėštumą, jis nieko negali lemti, Pranciškus primena, kad yra pavartojęs griežtus žodžius, kurie sukėlė nuostabą ir nejaukumą. Pasak popiežiaus, jis kalbėjo apie didelę žaizdos moteriai kainą, klausė – ar teisinga nužudyti gyvybę, kad išspręstume savo problemą? Bet taip pat pabrėžė, kad tai tema, kuri reikalauja iš kiekvieno žmogaus didelės kompetencijos ir didelio nuoseklumo, nes susiduriama su kančia ir pasimetimu, kurie dažnai yra lydimi nesupratimo.

„O ypač – ir tai yra knygos tema – kviečiau visus apmąstyti abortus ne tik remiantis vienos ar kitos tikėjimo ar mąstymo tradicijos turiniu, bet ir kvalifikuotu mokslo indėliu. Tai tvirtas, bet ramus kvietimas skatinti diskusiją su mano broliais, su kuriais dalijuosi mūsų plačiu, nuostabiu ir daugialypiu žmogiškumu“, – tęsia Pranciškus ir pasidžiaugė, kad knygoje „Gyvenimo stebuklas“ kvietimą priėmė mokslininkas, embriologijos ekspertas, bioetikos komitetų, kartu su kitais medikais ir mokslininkais, narys. 

„Kviečiau kalbėti apie abortą „įsiklausant“ į embriono balsą, domintis jo prigimtimi, jo išskirtinumu ir kaip jis, vedamas per tūkstantmečius gamtoje išvystytų evoliucijos procesų, susidoroja su bet kokia grėsme, iškylančia tarp jo ir jo egzistencijos“, – rašo popiežius knygos pratarmėje. 

„Šiuo atžvilgiu dar kartą kreipiuosi į visus, kurie, susidūrę su ateinančia gyvybe, nesustoja ir nepasiduoda dramatiškam ir galutiniam sprendimui, kaip kad abortas, bet norėtų pasiūlyti negimusiam vaikui ir motinai visuomenės, pagaliau pasiryžusios ginti visų orumą, pradedant labiausiai neapsaugotų, pagalbą. Visuomenės, kuri nesitaiksto su „išmetimo kultūra„ bet kurioje srityje ir egzistencijos etape, kuri yra neabejinga negimusiųjų trapumui, senelių vienatvei, gėdingai daugybės būtiniausių dalykų ir gerovės perspektyvų neturinčiųjų skurdui, dėl karų, beviltiškos migracijos, persekiojimų visose pasaulio dalyse patiriamai kančiai“, – rašo popiežius. – „Daugybės nekaltų aukų vardu telaimina Dievas visus, kurie sutiks kartu aptarti ir apmąstyti tą „stebuklą“, kokiu yra gyvybė. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode