Sprogimas

Šveicarijos ir Lietuvos bendradarbiavimas: skiriami 53 mln. eurų sveikatai, švietimui ir pilietiškumui

svietimuiŠiandien finansų ministrė Gintarė Skaistė ir Šveicarijos ambasadorius Lietuvai Martin Michelet pasirašė bendradarbiavimo pagrindų susitarimą dėl Šveicarijos finansinio įnašo Lietuvai, kuriuo bendru finansavimu bus skiriama beveik 53 mln. eurų viešųjų investicijų įgyvendinimui.

Pagal šį pagrindų susitarimą, bus finansuojamos sveikatos apsaugos, profesinio mokymo bei pilietinio įsitraukimo sritys. Numatomas Šveicarijos indėlis investicijų įgyvendinimui –  46 mln., o Lietuvos – beveik 7 mln. eurų.

„Šveicarija nesuabejojo Lietuvos pasiryžimu tapti lygiaverte Vakarų demokratijų bendruomenės dalimi ir nuo 1992 m. savo kompetencijomis, patirtimi ir ištekliais prisideda prie mūsų šalies kūrimo. Tęsiant ilgametį bendradarbiavimą investicijomis ir toliau bus skatinami pokyčiai sveikatos apsaugos ir pilietinio aktyvumo srityse. Reikšminga dalis numatoma investicijoms į profesinį mokymą“, – pasirašymo metu kalbėjo finansų ministrė G. Skaistė.  

Naujojo finansavimo laikotarpiu bus išlaikomas investicijų tęstinumas, nukreiptas į akušerijos ir kūdikių sveikatos priežiūros paslaugų tobulinimą bei plataus spektro vaiko raidos paslaugų diegimą. Taip pat bus vykdoma pameistrystės sistemos plėtra ir migrantų integracija profesinio mokymo priemonėmis. Investicijų sulauks ir pilietinio įsitraukimo bei savanorystės stiprinimo iniciatyvos.

Jos bus pradėtos finansuoti 2024 m., kai bus parengtos bendradarbiavimo programos. Į šių programų rengimo procesą bus kviečiama įsitraukti visuomenė, socialiniai ir ekonominiai partneriai bei kitos suinteresuotos grupės. Programas reikės įgyvendinti iki 2029 m. gruodžio mėn. pabaigos.

Tai jau ne pirmos Šveicarijos investicijos Lietuvoje. Iki šiol Šveicarija Lietuvai buvo investavusi apie 66 mln. eurų, kurios panaudotos ligoninių infrastruktūrai, aplinkosaugai ir energijos efektyvumo didinimui, nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūrai, nevyriausybinių, bendruomenių organizacijų iniciatyvoms, moksliniams tyrimams.

Finansų ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode