Parama dėkojame




bulgDėl smarkių liūčių Graikijoje, Turkijoje ir Bulgarijoje kilus potvyniams antradienį žuvo mažiausiai septyni žmonės, įskaitant du poilsiautojus, kuriuos nunešė sraunūs vandenys Turkijos šiaurės vakaruose.

Turkų vidaus reikalų ministras Ali Yerlikaya (Ali Jerlikaja) sakė, kad dar keturi žmonės dingo be žinios po to, kai staigus potvynis užklupo stovyklavietę Kirklareli provincijoje, netoli sienos su Bulgarija. Jis pridūrė, kad vandeniui užliejus poilsiavietę joje buvo apie 12 žmonių.

Paieškos komandos aptiko du kūnus, pranešė jis socialiniame tinkle „X“. „Dingusiųjų (keturių žmonių) paieškos ir gelbėjimo darbai tęsiami nenutrūkstamai“, – pridūrė jis.

Televizijos filmuotoje medžiagoje matyti, kaip gelbėtojai iš vandens, kai kur siekiančio iki juosmens, į saugią vietą neša mažą mergaitę ir suaugusįjį. Dėl liūčių taip pat buvo apgadintas ir uždarytas svarbus kelias, pranešė televizija „HaberTurk“.

Didžiausiame Turkijos mieste Stambule smarkus lietus užtvindė gatves ir namus dviejuose kvartaluose, žuvo mažiausiai du žmonės, teigiama gubernatoriaus biuro pranešime. Keliolika žmonių buvo išgelbėti įstrigę bibliotekoje, o kai kurios metro stotys buvo uždarytos. Stambulo gubernatorius Davutas Gulas (Davutas Giulas) paragino žmones likti namuose.

Graikijos policija uždraudė automobilių eismą Vole, netoliese esančio Piliono kalnų regione ir kurortinėje Skiato saloje, dėl smarkios liūties žuvus mažiausiai vienam žmogui ir potvynio vandens srovėms nunešus automobilius.  

Ugniagesių departamentas pranešė, kad vienas žmogus žuvo Vole, ant jo užgriuvus sienai, o dar penki žmonės laikomi dingusiais be žinios – manoma, kad juos nusinešė potvynio vanduo.

Pareigūnai išsiuntė įspėjimus į mobiliuosius telefonus keliose kitose centrinės Graikijos vietovėse, Sporadų salų grandinėje ir Eubojaus saloje, įspėdami žmones apriboti buvimą lauke dėl audros.

Piliono vietovėje upės išsiliejo iš krantų ir nunešė automobilius į jūrą, per akmenų griūtis buvo užtverti keliai, nuneštas nedidelis tiltas, o daugelyje vietovių nutrūko elektros energijos tiekimas. Vole pareigūnai atsargumo sumetimais evakavo senelių namus.

Graikijos meteorologijos tarnyba pranešė, kad vėlyvą antradienį Piliono regiono kaime iškrito 75,4 cm lietaus, o tai yra didžiausias užfiksuotas kiekis bent nuo 2006 metų. Ji pažymėjo, kad Atėnų regione vidutiniškai per metus iškrenta apie 40 cm kritulių.

Graikijos klimato krizių ir civilinės saugos ministras Vasilis Kikilijas (Vassilis Kikilias) sakė, kad tikimasi, jog po trečiadienio vidurdienio lietus susilpnės. Jis patarė nukentėjusiose vietovėse esantiems žmonėms likti namuose.

Ši audra prasidėjo po didelių vasaros gaisrų, kurie pastarosiomis savaitėmis siautėjo Graikijoje. Kai kurie iš jų degė ilgiau nei dvi savaites ir sunaikino didžiulius miškų ir dirbamos žemės plotus. Gaisruose žuvo daugiau kaip 20 žmonių.

Graikijos ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) dėl gaisrų ir audrų kaltino klimato kaitą ir pripažino, kad jo centro dešiniųjų vyriausybė „neabejotinai nesusitvarkė su gaisrais taip gerai, kaip norėjome“.

„Bijau, kad tokių nerūpestingų vasarų, kokias prisimename (...) nebebus, o nuo šiol ateinančios vasaros bus dar sunkesnės“, – sakė jis antradienį.

Bulgarijos ministras pirmininkas Nikolajus Denkovas pranešė, kad dėl audros šalies pietinėje Juodosios jūros pakrantėje sukeltų potvynių žuvo du žmonės, o dar trys laikomi dingusiais be žinios.

Išsiliejusios upės padarė didelę žalą keliams ir tiltams. Rajone taip pat nutrūko elektros energijos tiekimas, o pareigūnai įspėjo gyventojus negerti vandens iš čiaupo, kuris gali būti užterštas. 

Dėl stipraus vėjo į turistinių kurortų paplūdimius atsirito 2 metrų bangos, o liūtys užtvindė gatves ir namus.

Televizijos filmuotoje medžiagoje matyti, kaip labiausiai nukentėjusiame pietiniame kurortiniame Carevo miestelyje į jūrą nunešami automobiliai ir kemperiai. Pareigūnai paskelbė nepaprastąją padėtį Careve ir paragino žmones persikelti į aukščiau, vandeniui užliejus kai kurių viešbučių pirmuosius aukštus.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode