Marcinkevičius




vietnameJAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį pranešė, kad netrukus vyks į Vietnamą, siekdamas pagerinti ryšius su Hanojumi, abiem šalims stengiantis pasipriešinti Kinijos įtakai regione.

„Netrukus vyksiu į Vietnamą, nes Vietnamas nori pakeisti mūsų santykius ir tapti partneriu“, – sakė J. Bidenas kalbėdamas Naujojoje Meksikoje.

„Esame atsidūrę tokioje situacijoje, kai visi šie pokyčiai visame pasaulyje vyksta tuo metu, kai turime galimybę (...) pakeisti dinamiką“, – pridūrė jis.

Jungtinės Valstijos ir Vietnamas palaiko vis glaudesnius prekybos ryšius. Abi šalys taip pat yra susirūpinusios dėl stiprėjančios Kinijos įtakos regione.

Jau kelerius metus tarp Pekino ir Pietryčių Azijos šalių, ypač Vietnamo ir Filipinų, didėja nesutarimai dėl Kinijos jūrinių pretenzijų Pietų Kinijos jūroje.

Balandį, kai JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pakeliui į Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrų susitikimą Japonijoje sustojo Vietname, Vašingtonas ir Hanojus įsipareigojo stiprinti diplomatinius ryšius.

„Manome, kad tai palankus metas sustiprinti mūsų esamą partnerystę“, – per vizitą žurnalistams sakė A. Blinkenas.

„Pastaruosius 10 metų palaikome visapusišką partnerystę, kuri sukūrė neįtikėtinai tvirtą bendradarbiavimo įvairiose srityse pagrindą. Todėl manome, kad dabar yra tinkamas metas žengti dar toliau“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu J. Bidenas kovą kalbėjosi su Vietnamo valdančiosios komunistų partijos vadovu Nguyenu Phu Trongu (Nguken Fu Čongu).

Tačiau Vašingtonas išreiškė susirūpinimą dėl žmogaus teisių Vietname, o A. Blinkenas teigė, kad jis ir toliau „pabrėžia, jog būsima pažanga žmogaus teisių srityje yra labai svarbi siekiant išnaudoti visą Vietnamo žmonių potencialą“.

Pietų Kinijos jūra, kurioje nuo seno tvyro įtampa tarp Kinijos ir Vietnamo, laikoma pavojinga zona, ir daugelis baiminasi, kad netinkamas apskaičiavimas ar avarija ten gali įžiebti karinį konfliktą.

Analitikai teigia, kad Hanojus gali labiau vengti gerinti santykius su Vašingtonu, bijodamas suerzinti Pekiną – svarbų ekonominį partnerį – nepaisant konkuruojančių pretenzijų Pietų Kinijos jūroje.

Jungtinės Valstijos neturi teritorinių pretenzijų dėl šių vandenų, tačiau atkakliai ten patruliuoja, tuo piktindamos Pekiną. Vašingtonas teigia, kad taip siekiama užtikrinti laivybos laisvę jūroje, per kurią kasmet vyksta prekyba už trilijonus dolerių (eurų).

Pastaraisiais mėnesiais Jungtinės Valstijos taip pat stengiasi gerinti santykius su Kinija, o A. Blinkenas birželį lankėsi Pekine.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode