RETRO

moldavuDešimtys tūkstančių moldavų sekmadienį mitingavo reikalaudami narystės Europos Sąjungoje savo šaliai, kurios siekį prisijungti prie bloko paspartino karas kaimyninėje Ukrainoje.

2,6 mln. gyventojų turinti buvusi sovietinė respublika pernai pateikė paraišką įstoti į ES ir 2022 metų birželį kartu su Ukraina tapo šalimi kandidate.

Pirminiais policijos duomenimis, sostinės Kišiniovo centre vykusioje demonstracijoje dalyvavo daugiau kaip 75 000 žmonių.

Jie mojavo ES vėliavomis ir skandavo proeuropietiškus šūkius.

„Atvykome garsiai, užtikrintai ir išdidžiai pasakyti, kad moldavai yra europiečiai!“ – miniai sakė mitingą surengti raginusi prezidentė Maia Sandu (Maja Sandu).

Pasak prezidentės, jos šalis nori iki 2030 metų prisijungti prie 27 valstybes vienijančios ES.

„Tai galimybė mūsų žmonėms gyventi taikoje ir gerovėje“, – sakė ji.

Stojimui į ES būtinų kriterijų įvykdymas yra „daug pastangų reikalaujantis kelias... bet tai vienintelis kelias“, pridūrė M. Sandu.

Mitinge kalbėjusi Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola (Roberta Mecola) sakė, kad ES rems Moldovos kandidatūrą, ir pridūrė, kad Moldova jau pasirengusi europinei integracijai.

Apsauga nuo Rusijos

Anksčiau šią savaitę, duodama interviu naujienų agentūrai AFP, M. Sandu sakė, jog Moldova siekia kuo greičiau tapti ES nare, kad apsisaugotų nuo bet kokios grėsmės iš Rusijos.

Vasarį ji apkaltino Rusiją kurstant perversmą ir bandant užgrobti valdžią šioje mažoje šalyje.

Respublikoje jau yra separatistinis Padniestrės regionas, kur Rusija yra dislokavusi nedidelį savo karių kontingentą.

Prieš mitingą vyriausybė surengė informacines kampanijas ir kvietė žmones dalyvauti, o kad jiems būtų lengviau atvykti, sekmadienį išleido į kelius ir gatves daugiau viešojo transporto.

„Norime gyventi geriau“, – AFP sakė į šiaurę nuo sostinės esančiame kaime gyvenantis 73 metų pensininkas Nicolae Basiu (Nikolajė Basiu).

Mitinge su dviem vaikais dalyvavusi 35 metų studentė iš Kišiniovo Aurica Baltag (Aurika Baltag) sakė norinti, kad jie „turėtų gražią ateitį mūsų šalyje... ir galėtų laisvai gyventi“.

„Dabar išgyvename sunkų laikotarpį. Karas kaimyninėje šalyje mums kelia didelį stresą. Tikimės, kad neliksime šešėlyje“, – sakė ji AFP.

Birželio 1-ąją Moldovoje įvyks pirmasis jos svarbus Europos viršūnių susitikimas, į kurį susirinks visų 27 ES šalių ir 20 bloko kaimynių vadovai.

Tačiau stojimas į ES gali užtrukti dešimtmetį ar ilgiau, nes šalys kandidatės turi įvykdyti daugybę reikalavimų, kad galėtų dalyvauti Europos bendrojoje rinkoje kartu su kitomis valstybėmis.

Redaktorė Miglė Giri

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode