RETRO

V. Benkunskas: ąžuolą Vilniaus centre nupjovusiai įmonei – 141 tūkst. eurų bauda

specialiVilniaus centre brandų ąžuolą nupjovusiai bendrovei „Rinktinės NT“ sostinės savivaldybė skyrė 141 tūkst. eurų baudą, pranešė meras Valdas Benkunskas. 

„Po šeštadienio įvykio ir pirmadienį mūsų išsiųsto kreipimosi į Generalinę prokuratūrą yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl savavaldžiavimo. Savivaldybė pagal savo tvarką taip pat yra paskaičiavusi atkuriamosios vertės baudą ir ta suma susidarė 141 tūkst. eurų. Bauda jau yra pateikta sklypo savininkui, vystytojui, tikimės greito jos apmokėjimo“, – trečiadienį po susitikimo su aplinkos ministru žurnalistams sakė V. Benkunskas.

 

„Tai bent kažkiek parodytų jų nuoširdų atgailavimą šitoje situacijoje, kas iš jų komunikacijos kelia tikrai didelę abejonę“, – pridūrė Vilniaus meras.

V. Benkunskas pakartojo, kad medį nukirtusios bendrovės veiksmai neturėjo teisinio pagrindo – pasak jo, medžio kirtimui buvo reikalingas atskiras leidimas. 

„Detalusis planas, kuriuo bandoma remtis, šito konkretaus medžio likimo apskritai nenurodė. Jis nebuvo įvardytas nei kaip saugotinas, nei kaip šalinamas. Detalaus plano schemoje tiesiog ties medžio vieta yra uždėta aiškinamoji schema ir medžio apskritai nesimato“, – teigė V. Benkunskas.

„(Vystytojams – BNS) sakyti, kad detalusis planas jiems leidžia pjauti (ąžuolą – BNS), yra visiškas absurdas. Pagal teisės aktus ne detalusis planas apsprendžia šalinti medį ar ne, konkrečiu atveju reikalingas atskiras leidimas. Tas leidimas niekada nebuvo suteiktas, jokių lūkesčių dėl to niekada nebuvo parodyta ir čia yra tik manipuliacija ir bandymas suktis iš situacijos“, – pridūrė sostinės meras. 

Anot V. Benkunsko, nukirstas ąžuolas nuo inžinerinių tinklų apsaugos juostos buvo nutolęs maždaug tris metrus. 

„Vienintelis argumentas, kurį dabar bandoma sakyti, neva kad šaknynas įvažiuoja į tą apsaugos juostą, kas yra visiška nesąmonė, žinant, kaip plačiai auga brandžių lapuočių šaknys į šonus“, – teigė sostinės meras. 

„Dabar čia yra tiesiog paprastas vamzdis, kurį norint tikrai buvo galima nesudėtingai, be didelių investicijų pakreipti kita linkme ir perstatyti“, – pridūrė V. Benkunskas.

Sostinės meras pažymėjo, kad bendrovei „Rinktinės NT“ sklype, kur buvo nukirstas ąžuolas, statybos leidimas nebuvo išduotas.

Pasak Vilniaus miesto vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio, nukirstas ąžuolas nebuvo miesto saugotinų želdinių sąraše, tačiau 2021 metais savivaldybės išduotoje projektavimo užduotyje buvo nurodyta, kad sklype esantys ąžuolai turi būti išsaugoti. 

„Tai jau tada buvo aiški žinutė, kad nieko su jais negalima daryti ir mūsų paskutinio pusmečio ginčas su statytoju buvo apie tai, kad tas reikalavimas būtų išimtas“, – teigė M. Pakalnis. 

„Yra tam tikras saugotinų medžių sąrašas, tai tame sąraše jo nebuvo. Bet buvo liepta jį saugoti projektavimo užduotyje“, – pridūrė architektas.  

Vilniaus centre nupjauto brandaus ąžuolo antradienį Vilniaus apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Šeštadienį Vilniaus Ceikinių gatvėje, juridiniam asmeniui priklausančiame sklype, buvo nupjautas brandus ąžuolas, įtariama, nesilaikant teisės aktuose nustatytos tvarkos, taip galimai padarant didelę žalą asmenų teisėtiems interesams.

Kaip nurodė prokuratūra, už tai Baudžiamajame kodekse numatyta atsakomybė –  areštas arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Antradienį medį nukirtusi bendrovė „Rinktinės NT“ išplatino žiniasklaidai laišką, kuriame pabrėžė, jog sprendimas buvo pagrįstas galiojančiu detaliuoju planu. Vykdant lietaus nuotekų tinklo remonto darbus  sklype medis pašalintas, nes jo šaknų plotas patenka į lietaus nuotekų tinklą ir daro jam žalą. Bendrovė atsiprašė ir teigė, kad neįvertino medžio svarbos bendruomenei ir platesnei visuomenei. 

Bendrovė teigė anksčiau siūliusi savivaldybei, kad ąžuolas būtų išsaugotas jį perkeliant, tačiau toks siūlymas buvo atmestas. Taip pat akcentuojama, kad bendrovė nenukirto ąžuolo, kurį buvo įsipareigojusi išsaugoti.

 

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode