Sprogimas

Informacija apie visas elektromobilių įkrovimo stoteles – vienoje duomenų bazėje

ikrovimoJau veikia VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) sukurta viešųjų elektromobilių įkrovimo prieigų operatorių ir jų valdomų prieigų registravimo sistema, kurioje elektromobilių įkrovimo stotelių infrastruktūrų valdytojai kviečiami registruoti duomenis apie viešas ir pusiau viešas įkrovimo prieigas.

LAKD jau yra gavusi arti trisdešimties prašymų su paraiškomis. Informacija skelbiama ir nuolat atnaujinama interneto puslapyje https://ev.lakd.lt.

Šioje duomenų bazėje elektromobilių vairuotojai ras informaciją apie įkrovimo prieigos tikslų adresą, darbo valandas, būklę, t. y. veikia ji ar neveikia, užimta ar laisva realiu laiku, ir aktualią informaciją apie įkrovimo galimybes, t. y., kokia galia ir įkrovimo standartai, kokie yra įkrovimo prieigos jungčių tipai.

Taip pat bus galima sužinoti atsiskaitymo už paslaugas būdus bei įkrovimo paslaugos kainą.

„Pirmą katrą Lietuvoje sukurta tokia vieninga informacinė sistema, kurioje paprastai ir greitai galima pamatyti ir naudotis visiems prieinamais vienodais visų operatorių teikiamais statiniais ir dinaminiais duomenims apie viešąsias elektromobilių įkrovimo prieigas“, – sako susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

„Plečiantis elektromobilių įkrovimo prieigų tinklui, svarbu turėti galimybę patogiai naudotis viena duomenų baze, kurioje vartotojas galėtų rasti visą aktualią informaciją apie vietas, kur galima įkrauti automobilį, kokios įkrovimo sąlygos ir pan. Šio projekto tikslas – išsami elektromobilių įkrovimo prieigos duomenų bazė, kurioje ir bus duomenys apie visas viešas ir pusiau viešas Lietuvoje esančias elektromobilių įkrovimo prieigas. Išsami informacija vienoje vietoje žmonėms palengvins kelionių planavimą“, – pabrėžė VĮ LAKD Intelektinių transporto sistemų skyriaus vadovas Laurynas Ivinskis.

Primename, kad viešųjų ir pusiau viešųjų įkrovimo prieigų ir jų operatorių registravimasis šioje sistemoje yra privalomas pagal Alternatyviųjų degalų įstatymą. Neužsiregistravę sistemoje operatoriai negalės dalyvauti viešosios elektromobilių įkrovimo infrastruktūros plėtros konkursuose, taip negalės gauti finansinės paramos infrastruktūros plėtrai ir subsidijos už prisijungimą prie elektros tinklų. Todėl visi operatoriai yra kviečiami registruotis sistemoje.

LAKD minėtą duomenų bazę sukūrė vykdydama ES finansauojamą projektą „ID ir alternatyvių degalų duomenų surinkimas“ (angl. ID and Data Collection for Sustanainable Fuels in Europe).
2019 m. pradėto įgyvendinti projekto tikslas – sukurti viešųjų elektromobilių įkrovimo prieigų operatorių ir jų valdomų prieigų registravimo sistemą.

Vykdant šį projektą sukurtas elektrinio transporto infrastruktūrai suteikiamų ID kodų formato standartas ir šių kodų registras. ID kodas yra tarptautinis – bendras visoje Europoje. Kiekvienam esamam elektromobilių prieigos operatoriui, užsiregistravus sistemoje, bus suteikiami unikalūs ID kodai, dėl kurių vartotojai ES lygiu galės identifikuoti, kurioje prieigoje įkrauna automobilį.

Šia duomenų baze galės naudotis ir kitos Europos šalys, pvz. sukurta duomenų mainų sistema leis trečiosioms šalims (GPS, mobiliųjų aplikacijų kūrėjams) šią informaciją naudoti, kuriant savo teikiamas paslaugas, tokias kaip interaktyvūs žemėlapiai, navigacijos programėlės ir t. t. Šie duomenys bus pateikiami ir Datexll 2 standartu tolimesniam naudojimui.

Susisiekimo ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode