Sprogimas

Diskusijos dėl privalomo skiepijimo vyksta daugelyje ES šalių – A. Dulkys

daugelLietuva nėra vienintelė, svarstanti įvesti privalomą skiepijimą tam tikrų sektorių darbuotojams, diskusijos dėl to vyksta daugelyje Europos Sąjungos (ES) šalių, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Apie tai diskutuojame ne tik mes, jau beveik beveik dviejuose trečdaliuose ES valstybių šiuo metu vyks diskusija labai panašia kryptimi, aš manau, kad nieko blogo, kad mes turėsim projektą, jį išdiskutuosime, įsivertinsime visus pastebėjimus, nuomones“, – per nuotolinį susitikimą su opozicine Darbo partijos frakcija penktadienį sakė ministras.

A. Dulkys patvirtino, jog projektas dėl privalomo skiepijimo šiuo metu derinamas, jį registruoti teisės aktų projektų bazėje ketinama penktadienį arba pirmadienį, po neformalaus ministrų aptarimo pirmadienį jį trečiadienį jau gali svarstyti Vyriausybė.

Ministro teigimu, svarstoma, kad privalomai skiepytis turėtų sveikatos apsaugos, švietimo, socialinės rūpybos sektorių darbuotojai, taip pat tarp tokių grupių įvardijamos ir kariuomenė, valstybės tarnyba.

„Nekalbama apie visuotinį privalomą skiepijimą, kalbama apie skiepijimą tam tikrų profesinių grupių, kurios dirba su padidintos rizikos žmonėmis, tai būtų sveikatos apsaugos sistema, švietimo sistema, socialinė sritis, slauga, globa. Yra pasiūlymų pasvarstyti kariuomenę, yra pasiūlymų pasvarstyti valstybės tarnybą kaip tokią apskritai“, – kalbėjo ministras.

Klausiamas, ar nesutikę skiepytis darbuotojai būtų atleidžiami, A. Dulkys teigė, jog „detalės ir įgyvendinimo terminai aptarinėjami“, bet nenorintis jų įvardinti, kad „neįneštų dar didesnės sumaišties“.

Anksčiau ministras yra sakęs, kad kitą savaitę Vyriausybei pateiks teisės aktus dėl privalomo skiepijimo nuo koronaviruso reaguojant į omikron atmainos plitimą. Ji teigė, jog reikia peržiūrėti vakcinacijos schemas socialinės globos, sveikatos priežiūros įstaigose.  

Lietuvoje šia savaitę nustatyti pirmieji du koronaviruso omikron atmainos atvejai.

Didelį skaičių mutacijų turintis viruso variantas, pirmąkart aptiktas Pietų Afrikos Respublikoje praėjusį mėnesį, paskatino viso pasaulio šalis įvesti kelionių iš Pietų Afrikos šalių draudimus bei atnaujinti vidaus apribojimus, siekiant sulėtinti viruso atmainos plitimą.

Ekspertai įspėja, jog omikron atmaina plinta greičiau nei pasaulyje šiuo metu dominuojanti delta atmaina. Viena to priežasčių – mažesnis vakcinų veiksmingumas.

Vis dėlto, remiantis ankstyvaisiais duomenimis, susirgimas šia atmaina sukelia ne tokius sunkius simptomus.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode