Sprogimas

S. Ševčukas: melskimės už prie fronto gyvenančius civilius

frontoNorėčiau paprašyti jūsų melstis už tuos žmones, kurie gyvena okupuotose teritorijose arba prie fronto linijos. Šiomis dienomis vyksta žmonių, kurių gyvybei gresia pavojus, gelbėjimo operacija. Melskimės už šiuos žmones, prašė Ukrainos graikų apeigų katalikų vadovas arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas antradienį, rugpjūčio 2 d., 160-ąją karo dieną, paskelbtoje žinioje.

Tęsdamas katechezę apie maldą, arkivyskupas sakė, kad malda tai ne tik mūsų kreipimasis į Dievą, bet ji taip pat turi sukurti erdvę, kurioje Dievas galėtų kalbėti mums ir mes galėtume jo klausytis, sakė arkivyskupas, tęsdamas savo katechezę apie maldą. Tokia sena klausymosi maldos praktika yra maldingas Šventojo Rašto skaitymas, kurį krikščionių tradicija vadina Lectio divina. Šią maldingą praktiką sudaro penki etapai: pasirengimas – preparatio, skaitymas – lectio, dvasinis perskaityto teksto apmąstymas – meditatio, maldingas atsiliepimas į išgirstą žodį – oratio ir galiausiai Dievo buvimo žodyje atpažinimas – contemplatio.

Arkivyskupas davė patarimų, kaip pasirengti tokiai maldai.  Pirmiausia reikia pasirinkti Šventojo Rašto ištrauką, kurią skaitysime. Bažnyčios patirtis sako, kad Šventojo Rašto maldai, ypač iš pradžių, reikėtų rinktis Naujojo Testamento tekstą, geriausia iš Evangelijos pagal Luką. Taip pat geriau rinktis trumpą tekstą.

Antrasis pasirengimo etapas – atsigręžti į Dievą, parengti savo vidų, savo širdį ir protą, kad galėtume klausytis. Pasirinkę tekstą, prieš pradėdami skaityti, tarkime Dievui: „Kalbėk man, aš klausau. Šį laiką noriu skirti tau. Noriu išjungti klausą visiems kitiems garsams. Noriu savo širdyje atpažinti tik tavo balsą. Dieve, kalbėk man“.

Arkivyskupas S. Ševčukas prašė surasti laiko tokiai maldai. Dievo žodis kuria ir ugdo. Dievo žodžio galia buvo sukurtas visas pasaulio grožis. Dievas prabilo, ir pasaulis atsirado. Kai Dievas man kalba – jis ir mane ugdo, gydo, įkvepia, suteikia jėgų gyventi. „Tegul Viešpats Dievas savo galia atnaujina visas mūsų gyvybines jėgas ir padeda tęsti mūsų gyvenimo misiją – nugalėti blogį gerumu“, – linkėjo arkivyskupas. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode