Sprogimas

Popiežiaus audiencija Italijos statybininkams

statKetvirtadienį, sausio 20 d., popiežius Pranciškus priėmė neseniai savo 75-ąsias metines minėjusios Italijos Nacionalinės statybos rangovų asociacijos narius.

Popiežius sakė suprantąs, kad dabartinis metas visai ekonomikai, taip pat ir statybų sektoriui, yra sunkus. Dėl to jis pasiūlė pasidalyti keletu Bažnyčios socialinio mokymo minčių apie vertybes ir principus, kurie galioja ekonomikos sferoje, – konkurenciją ir skaidrumą, atsakomybę ir tvarumą, etiką, teisėtumą ir darbo saugumą.

Tikėjimas neapsaugo mūsų nuo krizių, tačiau, kai jį lydi geri darbai, jis mus sustiprina ir padaro pajėgius krizes įveikti, sakė Pranciškus ir savo pastabas pradėjo nuo konkurencijos ir skaidrumo principų. Konkurencija turi būti paskata siekti geresnių rezultatų, o ne dominuoti ir išstumti kitus. Štai kodėl sprendimų priėmimo procesams reikalingas skaidrumas. Jis leidžia išvengti nesąžiningos konkurencijos, kuri ekonomikos ir darbo srityje dažnai reiškia darbo vietų praradimą, nelegalaus darbo toleravimą ar nepakankamai apmokamą darbą.

Kitos dvi svarbios vertybės yra atsakomybė ir tvarumas. Pasak popiežiaus, dar niekada anksčiau nebuvo tiek daug kalbama apie tvarumą. Jis susijęs su kiekvienos ekosistemos gebėjimu atsinaujinti. Statybų sektoriuje tai reiškia būtinumą naudoti medžiagas, kurios nekenkia žmonėms ir užtikrina jų saugumą. Tuo pat metu tai reškia pareigą saugoti aplinką, taip pat kraštovaizdį ir žmonių tarpusavio santykių kokybę.

Kalbėdamas apie darbo etiką, teisėtumą ir saugumą, popiežius priminė, kad statybų sektoriuje vis dar labai dažnai pasitaiko nelaimingų atsitikimų, dažnai mirtinų. Darbo saugos užtikrinimas reiškia, kad darbdavys su pagarba žiūri į savo darbuotojus, kad rimtai suvokia savo atsakomybę prieš Dievą ir žmones. Tik saugaus darbo sąlygomis žmogus gali atskleisti geriausius savo sugebėjimus ir užsidirbti duoną kasdieninę. Be to, kuo labiau rūpinamės darbo orumu, tuo labiau esame tikri, kad didės atlikto darbo kokybė.

Savo kalbą popiežius užbaigė malda, kad šv. Juozapas, visų dirbančiųjų globėjas, savo užtarimu lydėtų į Italijos nacionalinę asociaciją susibūrusius statybų rangovus. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode