Sprogimas

Viekšniuose vyksta sakralinio meno ir paveldo simpoziumas ,,Versmės“

 

Birželio 20-ąją Viekšniuose prasidėjo visą savaitę truksiantis sakralinio meno ir paveldo simpoziumas „Versmės“. Renginių programa turtinga paskaitomis ir kitais užsiėmimais.

Pirmoji diena

Pirmąją dieną dalyvių laukė renginio atidarymas, ekskursija ir paskaita.

 

Simpoziumą atidarė ir organizatoriams dėkojo Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rūta Matulaitienė, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus. Simpoziumo programą pristatė Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė paveldosaugai Rūta Končiutė-Mačiulienė, į renginius kvietė Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas kun. Stasys Toleikis. Dalyvius giesmėmis sveikino Viekšnių kun. Jono Ilskio ateitininkų kuopa.

Lektorė Dr. Skirmantė Smilingytė-Žeimienė jau sekmadienio pavakarę atvyko iš Vilniaus į Viekšnius, kur, drauge su parapijos klebonu kun. Stasiu Toleikiu, aplankė bažnyčią, apžiūrėjo joje esančius meno kūrinius, pasivaikščiojo po šventorių, birželio 20-ąją Viekšnių bažnyčioje skaitė paskaitą „Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia. Altorių ikonografinė programa“.

Ekskursiją „Viekšniai. Praeitis ir dabartis“ vedė muziejininkė Danutė Končienė. Aplankytos Viekšnių vaistinės, Lietuvos aviacijos pradininko A. Griškevičiaus muziejai, paminklai Biržiškų šeimai ir Vytautui Didžiajam bei kitos žymios miesto vietos.

Antroji diena

Birželio 21-oji d. buvo skirta edukacijoms ir paskaitoms. 

Senosiose kapinėse vyko edukacinė antkapinių paminklų restauravimo programa vaikams ir jaunimui. Dalyvių laukė antkapinių paminklų tvarkybos edukacinė programa su medžio ir metalo dirbinių restauratore, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus P. Gudyno restauravimo centro darbuotoja, iš Mažeikių kilusia Ieva Fridrikaite, garsiais kalviais Česlovu Pečetausku ir Virgilijumi Mikuckiu.

Maltiečių vaikų dienos centre vyko edukacinė programa tėveliams ir vaikams „Angelų sodas“. 

Bažnyčioje skaityta paskaita apie  XVII–XVIII a. Lietuvos ir Latvijos bronzinius sietynus.

Trečioji diena

Birželio 22 d. sakralinio meno ir paveldo simpoziumo „Versmės“ dalyviai Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje klausėsi dviejų paskaitų, apžiūrėjo antkapinius paminklus Viekšnių senosiose kapinėse.

Pirmojoje paskaitoje Kultūros paveldo departamento Telšių-Tauragės teritorinio skyriaus vedėja Aurelija Ričkuvienė pristatė skyriaus veiklą ir funkcijas, papasakojo apie kultūros paveldo objektus Viekšniuose. Norintieji turėjo galimybę konsultuotis su Kultūros paveldo departamento specialistais apsaugos, tvarkybos, priežiūros klausimais.

Antrąją paskaitą, skirtą kapinių prižiūrėtojams, skaitė istorikas Povilas Šverebas, kalbėjęs apie senųjų antkapinių paminklų išsaugojimo svarbą. Po paskaitos dalyviams  surengta ekskursija į senąsias Viekšnių kapines, apžiūrėti senieji antkapiniai paminklai.

Ketvirtoji diena

Birželio 23 d. sakralinio meno ir paveldo simpoziumo „Versmės“ ketvirtąją dieną, dalyviai susipažino su liturginių rūbų ir altorių puošybos ypatybėmis, simbolika. 

Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje tekstilininkė, liturginių rūbų kūrėja Loreta Bartkevičiūtė-Valienė iš Šiaulių papasakojo apie liturginių rūbų spalvų simboliką, krikščioniškuosius meno ženklus bei simbolius juose, pristatė ir padovanojo Viekšnių bažnyčiai savo sukurtą šventinį arnotą, kuris pašventintas vakarinėse šv. Mišiose ir pirmą kartą dėvimas birželio 24 d. Šv. Jono atlaidų šv. Mišiose.

Taip pat susirinkusieji apžiūrėjo parodoje eksponuojamus senuosius arnotus.

Telšių katedros administratorius kan. teol. lic. Vygintas Gudeliūnas paskaitoje-seminare bažnyčių prižiūrėtojams ir floristams kalbėjo apie altorių simboliką ir jų puošybą. 

Penktoji diena

Birželio 24-oji, penktoji sakralinio meno ir paveldo simpoziumo „Versmės“ diena, buvo skirta atlaidams: Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vyko Šv. Jono Krikštytojo tituliniai atlaidai.

Atlaidus vedė Stalgėnų Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus parapijos klebonas kun. Donatas Žukauskas, koncelebravo Tirkšlių Kristaus Karaliaus parapijos klebonas kan. Petras Smilgys ir Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas kun. Stasys Toleikis. 

Viekšnių parapijos klebonas vilkėjo naują, tekstilininkės, liturginių rūbų kūrėjos Loretos Bartkevičiūtės-Valienės sukurtą šventinį arnotą, pašventintą ketvirtadienio vakaro šv. Mišiose. 

Atlaidus fotografavo fotomenininkas iš Vilniaus Klaudijus Driskius, kuris rugsėjo 18 d. Europos paveldo dienų metu vyksiančiame baigiamajame simpoziumo renginyje pristatys fotografijų parodą „Maldos namai Viekšniuose. Šventės ir kasdienybės“.

Visų dienų programos baigtos šv. Mišių auka.

Paskaitos tiesiogiai transliuotos feisbuko paskyroje „Mažeikių krašto kultūros paveldas“. 

Šeštoji diena

Birželio 25-ąją sakralinio meno ir paveldo simpoziumo „Versmės“ renginiai persikėlė į kitą erdvę – Viekšnių Šv. Sergijaus Radonežiečio cerkvę. Vyko paskaitos ir diskusija. Viena paskaita skaityta ir Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje.

Diena prasidėjo liturginėmis valandomis ir liturgija – šv. Mišiomis – cerkvėje.

Vėliau Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vykusioje paskaitoje architektas Aurimas Širvys iš Vilniaus simpoziumo dalyvius supažindino su šios bažnyčios architektūra ir jos raida.

Cerkvėje Viekšnių ir Mažeikių cerkvių istorinį paveldą pristatė ir į klausimus atsakė istorikas Žygimantas Buržinskas iš Merkinės. Vilnietė menotyrininkė, dr. Jurgita Kristina Pačkauskienė pasakojo apie Šv. Sergijų Radonežietį ir jo ikonografiją.

Diskusijoje „Bažnyčios ir cerkvės liturginė erdvė: panašumai ir skirtumai“, kurioje dalyvavo Mažeikių Dievo Motinos dangun ėmimo cerkvės klebonas kun. Antanas Vainutis, Klaipėdos Šv. Juozapo Darbininko parapijos klebonas kan., teol. dr. Vladas Gedgaudas, moderatorius – Tirkšlių Kristaus Karaliaus parapijos klebonas kan., bažn. t. dr. Petras Smilgys, išsakyta mintis, jog Viekšniai ypatingi tuo, kad čia susitinka krikščioniškoji katalikiškoji ir krikščioniškoji pravoslaviškoji tradicijos. Diskutuota, kas vienija katalikus ir pravoslavus ir kuo skiriasi jų liturgija.

Paskaitos tiesiogiai– feisbuko paskyroje „Mažeikių krašto kultūros paveldas“. 

Septintoji diena

Selmadienį Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje Sumos šv. Mišiomis, kurias celebravo parapijos klebonas kun. Stasys Toleikis, apibendrinta simpoziumo savaitinė veikla, dalyviai klausėsi grigališkojo choralo giesmių, kurias atliko Schola Cantorum de Regina Pacis iš Klaipėdos. Vadovas Vidmantas Budreckis.

Rugsėjo 18 d. Europos paveldo dienų metu vyks baigiamasis simpoziumo renginys.

Mazeikiai.lt nuotr. Daugiau nuotraukų: (3) Facebook  (1) Facebook  (1) Facebook

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode