Sprogimas

Kompleksinė ekologinė sistema „Veiklos ariamojoje žemėje“ – ką turi žinoti deklaruojantys pasėlius?

kompleŪkininkai aktyviai domisi galimybe dalyvauti įvairiose ekologinėse sistemose – tradicinėje ketvirtadienio Žemės ūkio ministerijos konsultacijoje pasėlių dar nedeklaravę ūkininkai ypač domėjosi jiems skirta kompleksine ekologine sistema „Veiklos ariamojoje žemėje“.

Į Paraiškų priėmimo informacinę sistemą (PPIS) integruota skaičiuoklė, naudodama paraiškoje suvestus duomenis , pagal Veiksmingumo ir efektyvumo metodikos reikalavimus suskaičiuoja atitikimą kompleksinei ekologinei sistemai „Veiklos ariamojoje žemėje“.

Ši metodika taikoma tik kai pareiškėjas dalyvauja ekologinėse sistemose ir pasirenkamos gamybinės veiklos („Augalų kaita“, „Tarpiniai pasėliai“, „Sertifikuotos sėklos naudojimas“, „Neariminės tausojamosios žemdirbystės technologijos“). 

Vadovaujantis Veiksmingumo ir efektyvumo metodika, privaloma:

pasirinkti mažiausiai 3 veiklas, iš kurių bent 1 negamybinė veikla (renkasi ir ekologiškai ūkininkaujantys) ir bent 2 gamybinės veiklos (išskyrus ekologiškai ūkininkaujančius, kurie gali rinktis ne daugiau 2 gamybinių veiklų, išskyrus veiklą „Sertifikuotos sėklos naudojimas“);

negamybinėms veikloms skirti ne mažiau kaip 5 proc. deklaruotos ariamosios žemės iš:

  • „Kraštovaizdžio elementų priežiūra“, „Trumpaamžių medingųjų augalų juostos“, „Daugiamečių žolių juostos“;
  • ekologinių sistemų – „Ariamųjų durpžemių keitimas pievomis“, „Eroduotos žemės keitimas pievomis“;
  • žaliojo pūdymo pagal GAAB8.

Veiksmingumo ir efektyvumo metodika netaikoma, kai:

deklaruojama iki 10 ha ariamosios žemės;

daugiau kaip 75 proc. ariamosios žemės yra pievos iki 5 m., žaliasis pūdymas, ankštiniai augalai;

daugiau kaip 75 proc. paramai tinkamo ploto yra pievos iki 5 m. ir daugiametės pievos.

Renkantis tik negamybines veiklas, gamybinių veiklų rinktis neprivaloma.

Tie, kuriems Veiksmingumo ir efektyvumo metodika netaikoma, gali dalyvauti tiek gamybinėse, tiek negamybinėse veiklose (pasirenkamas veiklų  skaičius neribojamas).

Žemės ūkio ministerija atkreipia dėmesį, kad jei pareiškėjas, kuriam yra taikoma Veiksmingumo ir efektyvumo metodika (kai privaloma rinktis gamybines ir negamybinę veiklas), pasirinks tik vieną gamybinę veiklą, nors turi rinktis bent 2 gamybines veiklas (jei pareiškėjas nėra ekologiškai ūkininkaujantis) ir bent vieną negamybinę veiklą, PPIS skaičiuoklėje bus matomas įspėjimas dėl neatitikimo metodikos reikalavimams. Nereaguojant į šį pranešimą ir pateikus paraišką, bus laikoma, kad jis neatitiko šios metodikos reikalavimų ir parama už pasirinktą gamybinę veiklą nebus skiriama. Taip pat nebus mokama parama už gamybines veiklas, jei ūkininkas nesurinks reikalingų 5 proc. negamybinėms veikloms.

Konsultacijos – kiekvieną ketvirtadienį

Nuotolinės Žemės ūkio ministerijos konsultacijos vyksta kiekvieną ketvirtadienį nuo 8 iki 10 val.

Artimiausios konsultacijos vyks birželio 1 ir 8 dienomis.

Kilus bet kokiems su deklaravimu susijusiems neaiškumams ar klausimams, galima kreiptis specialiu el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Informacija teikiama ir VĮ Žemės ūkio duomenų centro bendruoju telefonu (8 5) 266 0620 arba e. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Dėl klausimų, susijusių su PPIS veikimu, galima kreiptis e. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų deklaravimas vyksta nuo balandžio 17 d. iki birželio 20 d. Pavėluotai paraiškas bus galima teikti iki birželio 30 d.       

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode