RETRO

Savivaldybių pastatų atnaujinimui papildomas 20 mln. eurų finansavimas

pastatuAplinkos projektų valdymo agentūra nuo rugpjūčio 4 d. kviečia savivaldybių pastatų valdytojus teikti paraiškas 50 proc. kompensacinei išmokai gauti. Šis finansavimas skirtas savivaldybių išlaidoms, kurios patirtos atnaujinant savivaldybei priklausantį viešąjį pastatą, padengti, kai jo kitai daliai išlaidų padengti gauta paskola iš savivaldybių pastatų fondo. Tam iš Modernizavimo fondo skirta 20 mln. eurų.

Iki šių metų pradžios tokios kompensacinės išmokos buvo teikiamos iš Klimato kaitos programos ir siekė tik iki 30 proc. projekto vertės. Kompensacinės subsidijos teikiamos savivaldybėms, kurios nuo 2021 m. gruodžio iki paraiškos pateikimo gaus paskolą iš SPF, o išmokos suma sieks 50 proc. paskolos sumos.

„Tikimės, kad ši priemonė savivaldybes ne tik paskatins sparčiau atnaujinti viešuosius pastatus, dar labiau padidinti energijos vartojimo efektyvumą, o kylant energijos kainoms leis taupyti viešąsias lėšas bei greičiau tapti nepriklausomiems nuo importuojamo kuro“, – sako APVA Modernizavimo fondo projektų grupės vadovė Agnė Markauskienė.

Finansavimo principas tapo taip pat patrauklesnis ir patogesnis savivaldybėms. Kompensacinė išmoka bus išmokama ne projekto pabaigoje, bet kartu su SPF paskola išmokama už atliktus darbus. 50 proc. rangos darbų vertės yra finansuojama SPF paskola ir iki 50 proc. MF kompensacinė subsidija. Taip sumažėja privalomos paskolos suma.

Pastatas po atnaujinimo darbų privalo pasiekti ne žemesnę nei B energinio naudingumo klasę.

Paraiškas dėl kompensacinės subsidijos teikiamos APVA iki 2022 m. gruodžio 31 d. arba kol bus paskirstyta visa kvietimui teikti paraiškas skirta 20 mln. Eur suma. Pareiškėjas gali teikti ne vieną paraišką skirtingiems savivaldybės įgyvendinamiems projektams finansuoti.

Su Modernizavimo fondo kompensacinių išmokų mokėjimo savivaldybių viešiesiems pastatams atnaujintu tvarkos aprašu galite susipažinti čia

Modernizavimo fondas – tai 2021–2030 m. laikotarpiui įsteigtas fondas, skirtas paramą gaunančių valstybių narių pasiūlytoms investicijoms (energetikos sistemoms modernizuoti ir energijos vartojimo efektyvumui gerinti). Modernizavimo fondą sudaro iš ES apyvartinių taršos leidimų prekybos gaunamos lėšos. Be Lietuvos šio fondo lėšomis gali naudotis dar devynios ES valstybės narės. Tai Lenkija, Latvija, Estija, Čekija, Vengrija, Rumunija, Slovakija, Kroatija ir Bulgarija.

Bendra ES Modernizavimo fondo Lietuvai numatoma paramos suma iki 2030 m. laikotarpiu gali siekti daugiau kaip 700 mln. eurų.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode