Sprogimas

Su valstybės parama - galimybė gyventojams atnaujinti šildymo sistemas ir mažinti išlaidas daugiabučiuose

sistemasEnergetikos ministerija informuoja, kad šiandien skelbiamas kvietimas paramai gauti daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimui (Mažajai renovacijai). Šiais metais Klimato kaitos programoje Mažosios renovacijos priemonei skirta 4 mln. eurų.

Pagal šį kvietimą numatyta 50 – 80 proc. finansinė parama Klimato kaitos programos lėšomis planuojantiems atsinaujinti senus elevatorinius šilumos punktus ir modernizuoti (atnaujinti) šildymo ir karšto vandens sistemas. Paraiškas galės teikti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, savivaldybės energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai, šilumą tiekiančios įmonės, taip pat kiti asmenys, įgalioti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų.

„Senus šilumos punktus reikia modernizuoti siekiant maksimalaus šilumos energijos efektyvumo bei mažesnių išlaidų. Kviečiame daugiabučių bendrijas pasidomėti šia galimybe gyventojams labiau kontroliuoti savo išlaidas šildymui ir karšto vandens tiekimui.“,  sako Energetikos ministerijos Energijos efektyvumo politikos grupės vadovas Mindaugas Stonkus.  Pasak jo,  renovuoti šilumos punktai daugiabučiuose sumažina šilumos ir vandens tiekimo nuostolius bei tuo pačiu automatiškai mažina gyventojų šildymo sąskaitas apie 15 procentų.

Daugiabučių namų gyventojai, siekiantys gauti valstybės paramą, privalo pasikeisti senus elevatorinius šilumos punktus į naujus automatizuotus šilumos punktus ar atnaujinti senus susidėvėjusius šilumos punktus, kurie automatiškai nepalaiko užduotos karšto vandens temperatūros pastato vidaus karšto vandens tiekimo sistemoje arba įgalioti tai atlikti savo šilumos tiekėją.

Pagal kvietimą valstybės paramą turi progą gauti visų daugiabučių namų, kurių šildymo ir karšto vandens sistemos neatitinka daugiabučio namo šildymo ir karšto vandens sistemos privalomųjų reikalavimų, butų ir kitų patalpų savininkai. Pažymėtina, kad daugiabučio namo šildymo ir karšto vandens sistemos, neatitinkančios energetikos ministro patvirtintų privalomųjų reikalavimų, pagal šilumos tiekėjo išduotas technines sąlygas turi būti pertvarkytos iki 2026 m. liepos 1 d.
Valstybės parama bus skiriama taip pat šioms mažosios renovacijos priemonėms: šildymo sistemos pertvarkymas ar keitimas (įskaitant radiatorių keitimą, termostatinių ventilių įrengimą, vamzdynų keitimą ir (ar) vamzdynų izoliavimą, balansinių ventilių ar kitos balansavimo įrangos rengimą); individualių šilumos apskaitos prietaisų ar šilumos daliklių sistemos įrengimas ir (ar) išmaniosios apskaitos, įgalinančios vienalaikį rodmenų nuskaitymą iš daliklių ir karšto vandens skaitiklių butuose, diegimas; karšto vandens sistemos pertvarkymas, susijusių elementų keitimas (rankšluosčių džiovintuvų ir kita, įskaitant vamzdynų keitimą ir (ar) izoliavimą).


Paraiškas valstybės paramai pareiškėjai galės teikti per informacinę sistemą APVIS, kur bus skelbiamos ir detalios finansavimo sąlygos: https://www.apva.lt/projektu-finansavimas/aktualus-kvietimai/  kol nebus viršyta šiai priemonei numatyta 4 mln. eurų suma.

Energetikos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode