Sprogimas

Idėja savaitgaliui: sutikti žalvarnį Druskininkų miškuose

sutiktiValstybinių miškų urėdijos Druskininkų regioninis padalinys – vienas miškingiausių Lietuvoje, medžių tankmėje čia gyvena ypatingai daug žvėrių ir paukščių rūšių. Tai viena iš nedaugelio vietų šalyje, kur smėlingų ežerų pakrantėse įrengtose poilsiavietėse galite sutikti tikrą retenybę – Europinį žalvarnį, o daugiau apie Druskininkų krašto gyvūniją ir augaliją sužinoti garsiajame miško muziejuje „Girios aidas“.

Į Druskininkus žmonės atvažiuoja pailsėti, atsikvėpti ir pabėgti nuo miesto šurmulio. Pušynais apaugęs miestas, platūs parkai, smėlėti ežerai, vaizdingos poilsiavietės traukia lankytojus iš visos Lietuvos. 

Gyvenimą gražiose Druskininkų apylinkėse renkasi ir paukščiai. Čia galima pamatyti žmonių nesibaidantį kukutį, naminę pelėdą, lututę, erelį žuvininką, juodąjį gandrą, ir tikrą paukščių retenybę – Europinį žalvarnį, kurių Lietuvoje peri vos apie 10 porų. Tokią gausią paukščių populiaciją lemia dideli miškų masyvai bei miškininkų keliami dirbtiniai lizdai ir inkilai retiesiems ir uoksiniams paukščiams bei Valstybinių miškų urėdijos kartu su ornitologais vykdomi paukščių apsaugos projektai.

Mergelės akys

Miesto centre, kiek paėjėjus pėsčiųjų ir dviračių taku pro senąsias kapines, glūdi 2 ežerėliai, iš paukščio skrydžio primenantys akis, greičiausiai todėl pavadinti Mergelės akimis. Didesniojo ežero rytiniame krante įrengtas Lietuvos partizanų paminklas (memorialas). Į nedidelį dumblėtą ežerą pokario metais buvo metami nukauti apylinkių laisvės kovotojai. 

Ežere įrengtas apie 35 m ilgio tiltelis su apžvalgos aikštele, kurioje dažnas poilsiautojas prisėda paklausyti ramybės bei mažųjų paukščių giesmių, mat jų aplink saugomame 120-130 m amžiaus miške tikrai nestinga.

Ešerinio ežero stovyklavietė ir poilsiavietė 

Tolėliau nuo Druskininkų miesto, vidury miško telkšo Ešerinio (Ašarėlio) ežeras. Tai tikra ramybės oazė tarp aukštų pušų, kur vanduo skaidresnis nei įprastai, o aplink – vien miškas su gausybe spanguolių ir, aišku, grybų. Prie ežero įrengtos erdvios poilsiavietės ir stovyklavietės su pavėsinėmis, miško baldais, laužavietėmis bei persirengimo kabina. Čia mėgsta ilsėtis miško gėrybių, žvejybos, vandens pramogų mėgėjai, kuriems patinka savitas ežerėlio ir aplink augančių pušų grožis. 

Norintiems pirmą kartą gyvenime susitikti su žalvarniu – Ešerinio stovyklavietė yra ta vieta, kurioje šis retas ir sparčiai nykstantis paukštis gali apsireikšti. Besimėgaudami ežero malonumais pakelkite akis į medžių viršūnes arba įtempkite ausis, mat žalvarnis mėgsta garsiai karksėti: „rak rak rak rak“.

Stovyklavietės

Druskininkų miškuose plytinčiuose ežeruose yra ir daugiau stovyklaviečių, kurias įrengė ir prižiūri Valstybinių miškų urėdijos Druskininkų regioninio padalinio miškininkai. Stovyklavietėje prie Ilgio ežero, šalia kelio Grūtas-Viečiūnai įrengtos pavėsinės su miško baldais, laužavietėmis bei lieptu. Čia stovyklautojai gali išsimaudyti ežere, pažvejoti ar šalia augančiuose pušynuose pagrybauti.

7 km atstumu nuo Druskininkų miesto, šalia Latežerio ežero įrengta stovyklavietė, kurią supa gražūs pušynai, juose taip pat gausu uogų ir grybų, o ežere žuvies. Stovyklavietėje įrengtos pavėsinės, miško baldų komplektai, persirengimo kabina, laužavietės, o ežero lieptas pritaikytas neįgaliesiems.

Miško muziejus „Girios aidas“

Druskininkų miesto pakrašty, pušų apsupty, lankytojų laukia miškininko, profesoriaus, išradėjo Algirdo Valavičiaus iniciatyva 1971 m. įkurtas išskirtinės architektūros statinys – muziejus „Girios aidas“, jau tapęs traukos tašku žmonėms ne tik iš Lietuvos, bet ir iš viso pasaulio. Anksčiau Lietuvos miškininkų sąjungai priklausęs muziejus, šiandien veiklą tęsia kaip Valstybinių miškų urėdijos Druskininkų regioninio padalinio informacinis centras. 

„Girios aidas“ – vieta, kur peržengi slenkstį į gamtos pasaulį. Ekspozicijose miško gyvenimas tarsi atgyja kartu su besikeičiančiais metų laikais ir vaizdingai pasakoja apie miško žvėris, paukščius bei augmeniją.  Informacinio centro svečių taip pat laukia meninių medžio darbų parodos, senosios miškininkystės įrankių ekspozicijos, kuriose galima iš arčiau susipažinti su miškininkų veikla. Lankytojus sudomins muziejuje esantys įvairūs interaktyvūs žaidimai, juose galima pasitikrinti savo žinias apie gamtą.

Ramybe alsuojančių aukštų pušų pavėsyje įkurtas muziejaus parkas, kuriame galima pasivaikščioti pažintiniame dekoratyvinių augalų take, pasigrožėti garsių tautodailininkų skulptūromis. Patys mažiausieji ras smagiam laisvalaikiui skirtą žaidimų aikštelę. 

Vienas svarbiausių „Girios aido“ tikslų – supažindinti visuomenę su mišku, jo gyvastimi bei svarba, taip pat sukurti ryšį tarp gamtos ir žmogaus.

Valstybinių miškų urėdija prižiūri apie 1150 visuomenei skirtų rekreacinių objektų visoje Lietuvoje: pažintinius takus ir pažintinius kompleksus, stovyklavietes, poilsiavietes, apžvalgos aikšteles, atokvėpio vietas – daugybę įvairių lankytinų vietų, kuriose galima daugiau sužinoti apie šalies istoriją, pagilinti žinias apie gamtą ar tiesiog pasidžiaugti nuostabiais vaizdais stovyklaujant ar vaikštinėjant gryname ore.

Daugiau apie VMU lankytinas vietas: https://vmu.lt/visuomenei/

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode