Sprogimas

Pandemija brangina akmens plokštes ant kapų

plokstesPastaraisiais metais išpopuliarėjus kapaviečių dengimui plokštėmis, ši paslauga kasmet brangsta. Akmens apdirbimo specialistai sako, kad šios paslaugos brangs ir toliau, tačiau užsakymų nemažėja.  

Kainas dar išaugino ir koronaviruso pandemija, nes buvo sutrikęs akmens tiekimas iš Kinijos, be to, trūkstant jo apdirbėjų, brangsta darbo jėga. 

Šeimos įmonės „Kryžius“ iš Klaipėdos vienas savininkų Deivydas Kryžius sako, kad akmens gabenimas iš Kinijos smarkiai pabrango: „800 eurų konteineris kainavo, o dabar 8 tūkst. eurų.“

Pasak D. Kryžiaus, taip kinai bando susigrąžinti prarastus pinigus, kai prekyba buvo sustojusi dėl pandemijos. Tačiau jis įsitikinęs, kad kainų pakėlimas yra paskutinis: „Jau pasiektas pikas“. 

Jis neslepia, kad kinams sukėlus kainas, verslas akmens jau ėmė ieškoti Rusijoje, Ukrainoje, Čekijoje. 

Kauno įmonės „Kapineta“ vadovas Arnoldas Pukys mano, kad kitais metais kapaviečių dengimas plokštėmis brangs dar apie 20 proc. – tiek, kiek ir šiemet. 

„Elektra gamyboje sudaro nemažai kaštų, minimali alga kyla, automatiškai meistrų atlyginimai  kyla, negalima paimti žmogaus iš gatvės, reikia apmokyti, kad suprastų, ką daro. Su tiekėjais kalbamės – numatomas akmens pabrangimas“, – teigė jis. 

Klaipėdos rajone veikiančios įmonės „Akmens menas“ direktorius Audrius Zykas sako, kad akmuo iš Azijos, Rusijos bei Suomijos pabrango 20-30 proc., o gabenimas iš Azijos – penkis kartus.  

„Akmens meno“ vadovas taip pat mano, kad kainas dar gali išauginti ir tai, kad dalis kapų tvarkytojų pigesnį kinišką akmenį pakeis kokybiškesniu ir brangesniu rusišku arba suomišku.  

Be kita ko, jis pastebi, ka įtakos kainų augimui turėjo ir konteinerinis laivas, šiemet kovo pabaigoje užblokavęs Sueco kanalą.  

D. Kryžiaus teigimu, dalis žmonių per karantiną atšaukė užsakymus arba prašė stabdyti paminklų ar plokščių gamybą. Dalis užsakovų negrįžo, tačiau klientų sumažėjimo jis teigia nepajutęs. 

Pasak A. Pukio, žmonės gali skirti vidutiniškai 2–3 tūkst. eurų uždengti standartinę dvivietę kapavietę. 

„Akmens meno“ vadovas A. Zykas sako, kad kapaviečių dengimo granito plokštėmis bumas prasidėjo prieš penkerius–septynerius metus: „Anksčiau per metus tekdavo vieną kitą kapą uždengti, o dabar tik plokštes teruošiame“.  

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode