Parama dėkojame




Sprogimas

Daugų ežeras praturtintas tūkstančiais sykų

sykuAlytaus rajone esantis  Daugų (Didžiulio) ežeras sulaukė naujų gyventojų – čia įsikūrė 6 tūkst. Žuvininkystės tarnybos Pietų regiono žuvivaisos skyriuje, Simne, dirbtinai išveistų Vištyčio sykų šiųmetukų, sveriančių apie 25 gramus.

Tai jau antrasis šiais metais šių žuvų įleidimas į daugiau kaip 900 hektarų plote tyvuliuojantį Daugų ežerą. Gegužę čia buvo įveista net 200 tūkst. paaugintų, vos 0,3 g sveriančių, ežerinio syko jauniklių. Po kelerių metų sykai užaugs iki 2 kg.

Sykas panašus į seliavą, bet už ją daug stambesnis, be to, gyvena dugne. Jo nugara melsva, šonai ir pilvas – sidabrinės spalvos. Sykai yra jautrūs šilumai, todėl ir gyvena mūsų vandenų gelmėse. Kaip ir visos lašišinės žuvys, jie jautriai reaguoja į deguonies stoką, todėl ne visi ežerai yra tinkami jiems augti ir sėkmingai daugintis.

Neršia vėlai rudenį, esant žemai temperatūrai, smėlinguose ežero pakraščiuose. Minta daugiausia įvairiais dugno gyvūnais. Dėl savo vertingumo plačiai aklimatizuojami ežeruose ir didelėse vandens saugyklose. Tinkamiausias laikas sykui žvejoti – birželio mėnesio pabaiga. Tuo metu jis iš ežero gelmių traukia į upelius ir prie slenksčių, meškeriojamas museline.

Įveisimui skirtų žuvų rūšys ir vandens telkiniai pasirenkami neatsitiktinai. Sprendžiant, kokiomis žuvimis pagausinti konkrečius vandens telkinius, pasitelkiami mokslininkai, kurie daro specialius tyrimus, vykdomos žvejų apklausos. Kasmet, rengiant žuvų įveisimo į vandens telkinius planą, atsižvelgiama į žuvų išteklius viename ar kitame ežere.

Žuvivaisa valstybiniuose vandens telkiniuose kasmet vykdoma pagal Žemės ūkio ministerijos patvirtintus ir su Aplinkos ministerija suderintus planus.  Žuvų įveisimas vyksta balandžio–gegužės mėnesiais ir tęsiasi iki lapkričio.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode