Sprogimas

Zoologijos sodo gimtadienis: nuo įsikūrimo gyvūnų padaugėjo nuo 40 iki 2 tūkst.

sodoKetvirtadienį Lietuvos zoologijos sodas, įkurtas garsaus gamtininko Tado Ivanausko iniciatyva, pažymi 83- ąjį gimtadienį ir visus gyvūnų mylėtojus kviečia į šventę. Geriau susipažinti su zoologijos sodo gyventojais bus galima jų pasirodymuose, kurie vyks visą dieną. Mažųjų lankytojų laukia staigmenos, pramogos ir vaišės.

Bus pristatyta daug gyvūnų: žirafos, baliniai vėžliai, rausvieji pelikanai, liūtai, ropliai, Kamerūno ožkos, ruonis. Pasirodymų metu iš arti bus galima stebėti, kaip jie elgiasi, žaidžia, bendrauja. 

Per renginį  bus pristatytas ir Lietuvos zoologijos sodo rekonstrukcijos projektas. Per daugiau nei aštuonis veiklos dešimtmečius jis nė karto nebuvo kapitaliai renovuotas ir artimiausiu metu bus uždarytas remontui. 

Deja, kai kuriems gyvūnams tuo metu teks laikinai persikelti į „viešbutį“ – kitus zoologijos sodus. Begemotai, irbiai ir kai kurie kiti gyvūnai nebebus laikomi po rekonstrukcijos, todėl perduodami kitiems zoologijos sodams ar laikytojams.

Renovacija prasidėjo 2017 m., tačiau didžioji dalis darbų numatyti pasirašius rangos sutartį ir truks iki 2023 rugsėjo. Projekto biudžetas – 18 mln. eurų. Zoologijos sodo infrastruktūra pasikeis iš esmės: bus atnaujinami arba statomi nauji, didesni pastatai ir voljerai, įrengiamos edukacinės erdvės, laboratorijos, ekspozicija bus geriau pritaikyta žmonėms su negalia.

1938 m. liepos 1 d. atidaryto Lietuvos zoologijos sodo ekspoziciją sudarė  tik 40 gyvūnų: 5 lapės,  taurusis elnias, 3 briedžiai, šernas, baltasis gandras, pilkasis garnys, ereliai, pelėdos, danieliai, 2 vilkai, meškėnai, baltieji šeškai, grifai, asilas ir anglų parko galvijas. Juos dovanojo  prof. Tadas Ivanauskas ir kiti zoologijos sodai. 

Dabar Lietuvos zoologijos sode  gyvena apie 2 tūkst.  gyvūnų. Kolekciją sudaro per 250 rūšių, iš kurių nemažai yra įtraukta į Lietuvos ir Tarptautinę raudonąsias knygas.

Lietuvos zoologijos sodas yra Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacijos narys-kandidatas ir dalyvauja retų ir nykstančių gyvūnų europinėje veisimo programoje  nuo 1992 metų.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode