Sprogimas

Gyventojai jau gali kreiptis kompensacijų už mažataršes judumo priemones

mazatarGyventojai, sunaikinusieji savo taršų automobilį ir įsigijusieji mažiau taršų auomobilį ar kitas mažataršes judumo priemones, nuo gegužės 27 d. gali teikti prašymus Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) kompensacinėms išmokoms gauti. 

Šioms išmokoms iš Klimato kaitos programos Aplinkos ministerija šiemet skyrė 10 mln. eurų.

Kompensacijos bus skiriamos pagal gegužės 27 d. APVA, kuri administruoja šią paramą, paskelbtus du kvietimus fiziniams asmenims. Prašymai priimami iki gruodžio 31 d. Kvietimai bus stabdomi, jeigu paramai skirtos lėšos pasibaigs anksčiau.

Pirmasis kvietimas yra kompensacijoms sunaikinus taršų automobilį ir įsigijus dviratį, paspirtuką, viešojo transporto ar dalijimosi paslaugas. Šiai paramai skirta 6 mln. eurų.

Kompensacijos bus mokamos:

 už įsigytus viešojo transporto (autobusų, troleibusų, geležinkelio) metinius ar kitus bilietus, išskyrus vienkartinius viešojo transporto bilietus;

už E-piniginės papildymą viešojo transporto (autobusų, troleibusų, geležinkelio) paslaugų išlaidoms, taip pat dviračių, elektrinių paspirtukų, lengvųjų automobilių (rekomenduojama elektromobilių) pasidalijimo paslaugų (nuoma, neteikiant vairavimo paslaugos) išlaidoms. 

Maksimali kompensacijos suma – 1000 eurų. 500 eurų kompensacija bus mokama už elektrinį dviratį, triratį ar keturratį, 300 eurų – už dviratį ar elektrinį paspirtuką.

Šios kompensacijos bus skiriamos pagal nustatytą tvarką – Klimato kaitos programos priemonės „Visuomeninio transporto ir kitų alternatyvių mažiau taršių judumo priemonių fiziniams asmenims skatinimas“ kompensacinių išmokų tvarkos aprašą.

Antrasis APVA paskelbtas kvietimas – kompensacijoms sunaikinus taršų automobilį ir įsigijus mažiau taršų automobilį ar registruojamą elektrinę l klasės transporto priemonę. Šiai paramai skirta 4 mln. eurų.

Paraiškas galima teikti tik elektroniniu būdu per APVA informacinę sistemą APVIS.

Išsamesnės informacijos galima rasti APVA tinklapyje.

Kompensacijos sunaikinusiems savo taršų automobilį ir įsigijusiems mažiau taršų auomobilį ar kitas mažataršes judumo priemones – viena iš Klimato kaitos programos priemonių išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekiui mažinti. Šiemet iš šios programos 161,6 mln. eurų sąmatos net 57 mln. eurų numatyta gyventojų ir įmonių tvaraus transporto ir judumo būdams subsidijuoti.

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode