Sprogimas

Rytoj – Tarptautinė biologinės įvairovės diena

biologinŠeštadienį mūsų šalis kartu su 195 pasaulio valstybėmis, pasirašiusiomis Jungtinių Tautų biologinės įvairovės konvenciją, minės Tarptautinę biologinės įvairovės dieną. 

Šiemetinis jos šūkis – „Mes esame sprendimo dalis gamtai“ – primena, kad gamtos likimas itin priklauso ir nuo žmogaus. Dabar biologinė įvairovė išgyvena gilią krizę. Pasak mokslininkų, rūšis prarandame tūkstantį kartų greičiau negu bet kada žmonijos istorijoje. Su išnykimo grėsme susiduria maždaug milijonas rūšių. Todėl svarbu imtis skubių veiksmų.

„Metų pradžioje išsiunčiau Europos Komisijai grafiką, pagal kurį kas ketvirtį plečiame „Natura 2000“ buveinių tinklą. Per pastaruosius mėnesius jau įsteigėme ar praplėtėme ne vieną draustinį. Bioįvairovę gali puoselėti kiekvienas iš mūsų: ūkininkai – keisdami didžiulius mineralinių trąšų kiekius organinėmis, gyventojai – saugodami senus medžius savo sodybose arba statydami avilius bitėms, verslas – ieškodamas būdų darnesnei infrastruktūrai kurti. Parodykime jautrumą aplinkai ne tik Tarptautinę biologinės įvairovės dieną, bet ir kasdien”, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Šiuo metu Aplinkos ministerijos rengiami naujojo dešimtmečio strateginiai dokumentai – Aplinkos apsaugos ir klimato kaitos valdymo programa, Kraštovaizdžio ir biologinės įvairovės išsaugojimo 2021-2030 m. veiksmų planas – numatys pagrindines nacionalines biologinės įvairovės išsaugojimo kryptis ir veiksmus. 

Lietuva turės prisidėti įgyvendinant ambicingus ES biologinės įvairovės strategijos iki 2030 m. tikslus ir naująją Pasaulinę biologinės įvairovės išsaugojimo po 2020 m. darbotvarkę, kurią pasaulio šalys tikisi patvirtinti rudenį per Jungtinių Tautų biologinės įvairovės konvencijos šalių  konferenciją. 

Tarptautinei biologinės įvairovės dienai bus skirti ir Lietuvos zoologijos sodo renginiai, kurie vyks visą savaitę. Jų tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į didėjantį nykstančių gyvūnų rūšių skaičių, jų nykimo priežastis ir išsaugojimo svarbą.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode