Sprogimas

Didinamas aukštojo mokslo prieinamumas: finansinė šeimos padėtis neturi būti kliūtimi studijuoti

kliutimiŠalyje didinamas aukštojo mokslo prieinamumas pažeidžiamoms visuomenės grupėms – žmonėms, kurie dėl nepalankių sąlygų negalėjo siekti aukštojo mokslo, nors atitinka priėmimo į aukštąjį mokslą reikalavimus ir yra gabūs. 

Tokias galimybes atveria šiandien Seime priimtos Mokslo ir studijų įstatymo pataisos, kurios parengtos bendradarbiaujant su Prezidentūra. Numatyta, kad nuo 2024 m. priimant pirmakursius į aukštąsias mokyklas atsiras papildoma konkursinė eilė stojantiesiems iš socialiai jautrios aplinkos, jau turintiems praktinės darbo ar savanorystės patirties. Taip pat bus daugiau galimybių studijuoti aukštesnėje studijų pakopoje studentams, baigusiesiems trumpąsias studijas, kurios aktualiausios siekiantiems greito starto darbo rinkoje baigus mokyklą.

„Aukštasis mokslas turi būti pasiekiamas visiems gabiems ir studijuoti pasirengusiems asmenims, nepalanki socialinė aplinka ar finansinė šeimos padėtis negali tapti kliūtimi studijuoti. Švietimas gali ir turi atverti visas galimybes, nepriklausomai nuo žmogaus socialinės ir ekonominės padėties. Tam reikalingos akademinės bei finansinės priemonės, kurių kompleksą ir kuriame“, - sako švietimo mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Pasak ministrės, socialinė ekonominė aplinka, kurioje gyvena moksleivis, daro didelę įtaką jo motyvacijai, pasirengimui ir galimybėms studijuoti aukštojoje mokykloje. Neretai abiturientas nesirenka studijų ne todėl, kad jis negabus, o dėl to, kad šeima patiria finansinių ar kitų socialinių sunkumų, jaunuolis neturi palaikymo savo aplinkoje siekti studijų.

Tikimasi, kad į universitetus ir kolegijas kasmet įstos keli šimtai pirmakursių, kurie anksčiau dėl nepalankios socialinės ekonominės aplinkos būtų negalėję studijuoti.

Naujovė - papildoma konkursinė eilė

Organizuojant priėmimą į trumposios pakopos, pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų valstybės finansuojamas studijų vietas aukštosiose mokyklose, planuojama sudaryti papildomą konkursinę eilę. Pagal šią eilę numatoma skirstyti 10 proc. valstybės finansuojamų studijų vietų. 

Į antrą konkursinę eilę galės patekti jaunuoliai iš labai mažas pajamas gaunančių šeimų,  našlaičiai, turintieji neįgalumą, taip pat profesinių mokyklų ir trumpųjų studijų absolventai, asmenys, turintys praktinės-darbinės veiklos patirties. Tačiau jiems bus keliami tokie patys akademinio pasirengimo reikalavimai kaip ir stojantiesiems per pirmąją eilę.

Sukūrus papildomą konkursinę eilę, į aukštąsias mokyklas stojantiems asmenims iš socialiai pažeidžiamų grupių bus užtikrinama didesnė tikimybė gauti valstybės finansuojamas studijų vietas. 

Baigusiems profesines mokyklas – daugiau galimybių

Jau šiais metais kolegijos siūlo rinktis trumpąsias studijas, kurios visiems pasirengusiems atveria kelią į bakalauro studijas aukštosiose mokyklose. Trumposios studijos aktualiausios įgijusiesiems profesinį išsilavinimą ir norintiesiems tęsti studijas aukštosiose mokyklose, taip pat asmenims, patiriantiems finansinių sunkumų – trumposios studijos leidžia greičiau įgyti kvalifikaciją ir iškart pradėti profesinę karjerą.

Trumpųjų studijų absolventams, siekiantiems toliau studijuoti tos pačios krypties profesinio bakalauro studijose, stojimo metu būtų privalomi du valstybiniai brandos egzaminai – lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos, taip pat bus įskaityti trumpųjų studijų rezultatai.

Finansinės priemonės aukštojo mokslo prieinamumui didinti

Mokslo ir studijų įstatymo pataisos sukuria pagrindą plėsti aukštojo mokslo prieinamumo priemonių spektrą.

Tai leis stiprinti aukštųjų mokyklų teikiamą akademinę paramą sunkumų patiriantiems studentams, paskatinti aukštąsias mokyklas aktyviai veikti pritraukiant pažeidžiamas grupes (pavyzdžiui, dirbti su mokykloms, iš kurių kasmet tik labai maža dalis siekia aukštojo mokslo) ir teikiant pagalbą dar mokyklos suole esantiems jaunuoliams. Numatoma, kad tokias aukštųjų mokyklų skatinimo priemones galės administruoti Valstybinis studijų fondas, o lėšos joms galės būti skiriamos iš valstybės biudžeto.

Įstatymo pataisos - jungtinis darbas

Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimai, kuriuos šiandien svarsto Seimas, apjungia Prezidentūros bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymus aukštojo mokslo prieinamumui didinti. Projektas tobulintas ir pagal Seimo Švietimo ir mokslo komiteto siūlymus.

Rengiant projektą, atsižvelgta į studentų lūkesčius – plačiai konsultuotasi su Lietuvos studentų sąjunga, Vilniaus universiteto Studentų atstovybe bei kitomis suinteresuotomis organizacijomis.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode