Parama dėkojame




Sprogimas

Kalėdomis kvepiantys meduoliai

Reikės:

4 skardoms meduolių reikės:

580 g miltų

0,5 šaukštelio druskos

2 šaukštelių sodos arba kepimo miltelių

2 šaukštų kakavos

250 g medaus

100 g rudojo cukraus

120 g sviesto

4 šaukštelių su kaupu meduolių prieskonių „Santa Maria“

0,5 citrinos ar apelsino nutarkuotos žievelės

2 kiaušinių

100 ml grietinės

Kažkur skaičiau, kad žmonės, kurie iš anksto pradeda ruoštis Kalėdoms, jų laukti, puošti namus, yra laimingesni. Dar prie pilnos Kalėdų laukimo laimės pridėčiau kalėdinius kvapus, kurie man pirmiausia asocijuojasi su cinamonu, kardamonu, imbieru, gvazdikėliais, ir atkeliauja jie dažniausiai iš orkaitės! Nė neabejoju, kad tikri Kalėdų gerbėjai kvapių kalėdinių sausainių išsikepa ne skardą ir ne dvi. Tad jei šiais metais norisi įdomesnio recepto – išbandykite šiuos drėgnus, sodraus skonio pasipūtusius meduolius. Pirmą parą jie bus minkštučiai, o kitą dieną jau kietesni, labiau meduoliški.

Juolab kad ir ingredientai, ir gamyba – reikalas nesudėtingas, o meduolių prieskoniai „Santa Maria“ dar labiau palengvina darbą, nes viskas, ko reikia, laukia vienoje pakuotėje. Šį prieskonių mišinį sukūrė švedai, o skandinavai juk tikri imbierinių kepinių žinovai. Svarbiausia – nepadauginkite ir pritaikykite pagal savo skonį, nes kokybiški prieskoniai „Santa Maria“ pasižymi ryškesniu aromatu ir skoniu. Aš šių prieskonių beriu ir į obuolių ar morkų pyragus, nesaugau iki kitų Kalėdų. Vaikai, grįžę iš mokyklos, visada klausia – kas čia taip šventėmis kvepia?

Gaminame: dubenyje sumaišome druską, kakavą, miltus ir sodą arba kepimo miltelius. Jei brandinsite tešlą savaitę ar dvi, rinkitės sodą, jei kepsite jau kitą dieną – kepimo miltelius.

Sviestą, medų ir cukrų ištirpiname, nuolat maišydami, ant nedidelės ugnies. Kai tik mišinys užvirs, nukeliame nuo ugnies.

Suberiame meduolių prieskonius „Santa Maria“ ir apelsino ar citrinos žievelę. Keturis su kaupu šaukštelių „Santa Maria“ prieskonių užteks meduolių skoniui užtikrinti, jie kvepės prieskoniais. Jei norite išraiškingesnių, sodresnio skonio meduolių, drąsiai dėkite 5–6 dosnius šaukštelius.

Kai mišinys šiek tiek atvės, bet dar bus šiltas, po vieną įmušame kiaušinius. Galiausiai įmaišome grietinę.

Supilame miltus, gerai išmaišome, kol gausime vientisą, nuo dubens kraštų atšokančią tešlą.

Dubenį su tešla apvyniojame maistine plėvele, statome į šaldytuvą ir brandiname apie dvi savaites. Jei tam neliko laiko, maišydami tešlą dėkite kepimo miltelių, o ne sodos, ir kepkite kitą dieną.

Orkaitę įkaitiname iki 170 °C. Tešlą padalijame į dvi tris dalis. Vieną dalį kočiosime, kitą dedame atgal į šaldytuvą.

Stalviršį ir kočėlą pabarstome miltais. Iškočiojame 0,5–0,7 cm storio lakštą. Kad tešla neliptų nei prie kočėlo, nei prie stalviršio, kočiodami negausiai pabarstome miltais. Sausainių formelėmis išspaudžiame meduolius.

Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Meduolius perkeliame ant kepimo skardos, paliekame 2 cm tarpus, nes kepdami jie truputį plėsis, ir kepame orkaitėje apie 9 minutes, tik neperkepame. Iš orkaitės ištrauktų meduolių krašteliai turi būti kietoki, o viduriukas – dar minkštas. Iš pasiruoštos tešlos išeis keturios kepimo skardos meduolių.

Leidžiame meduoliams atvėsti skardoje, paskui perkeliame ant grotelių ar į lėkštę. Puošiame lydytu šokoladu su kokosų aliejumi, glajumi su citrinų sultimis.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode