Sprogimas

Itališka pica namuose – išbandykite originalų neapolietišką receptą

 

Pizzaioli (picos kepėjai) Neapolyje kartais vadinami ekstremistais, portalui LRT.lt sako italas Federico Baglini. Kodėl? Nes picą jie gamina pagal labai griežtą receptą, paaiškina jis ir priduria, kad modifikuoti neapolietiškos picos receptą prilygtų nusikaltimui. Anot F. Baglini, būtent todėl tikrą itališką picą galima rasti tik Neapolyje, čia ji yra ypatingo skonio.  

Italas perspėja, kad tokios pat picos, kaip Neapolyje, pasigaminti namie visgi nepavyks dėl įvairių priežasčių: miltų, vandens, oro drėgmės, malkų rūšies, krosnies ir daugelio kitų faktorių. Tačiau jei turėsite kantrybės, tikrai skania namine pica galėsite pasimėgauti – pabandyti verta!

Tešlai 

1 litras vandens

50–55 g druskos

3 g alaus mielių

1,7 kg aukščiausios kokybės kvietinių miltų

Gaminimas

1. Į didelį dubenį supilkite vandenį, druską, mieles ir 150 g miltų. Lėtai maišykite, kol ištirps mielės. Po truputį pilkite likusius miltus ir maišykite. Tešlą rekomenduojama minkyti maždaug 20 minučių (rankomis arba maišytuve su spiralės formos antgaliu).

2. Iš dubens tešlą perkelkite ant skardos ar padėklo ir toliau minkykite, kol tešla taps vientisa, kiek drėgna, tačiau nelimpanti prie rankų. Jokiu būdu negalima tešlos plėšyti ar dalinti į dalis, nes taip sugadinsite besiformuojančią masę.

3. Paruoštą tešlą apdenkite drėgnu audiniu ir palikite kilti kambario temperatūroje dvi valandas. Tešlai iškilus (jos turėtų būti dvigubai daugiau), padalinkite ją  į 180–250 g svorio porcijas. Tešlos porcijas reikia palikti kilti dar 4 valandas.

4. Porcijoms iškilus galima gaminti picos padą: rankomis formuoti 30–35 cm diametro apskritimą. Centre jo storis turi būti apie pusę centimetro, o kraštuose 1–2 cm. Italai padą suformuoja rankomis, tačiau galite naudoti kočėlą. Paruošta picos tešla turi būti sunaudojama per 6 valandas – pamirškite šaldiklį.

„Pizza Margherita“ ingredientai (1 picai)

Ką dėti ant picos pado? Neapolietis atsakytų, kad kuo mažiau – tuo geriau. Dvi pagrindinės neapolietiškos picos rūšys – marinara ir margherita – gaminamos iš vos 3–4 ingredientų.

4 šaukštai pomidorų tyrės

buivolių pieno mocarelos

4–5 šviežių baziliko lapelių

šlakelio alyvuogių aliejaus

Gaminimas

1. Picos padą padenkite pomidorų tyre, išdėliokite mocarelą, baziliko lapelius, apšlakstykite aliejumi.

2. Picą kepkite iki 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 min.

3. Sakoma, kad pica iškepusi tada, kai pasidengia „leopardo dėmėmis“, t.y. jos paviršius tampa lengvai dėmėtas.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode