Parama dėkojame




Sprogimas

Mangai: ko apie juos nežinome?

Mangai – tai ovalios ar apvalios formos kaulavaisiai. Jų minkštimas geltonas arba oranžinis, sunokusios slyvos konsistencijos, kvapnus, su silpnu sakų prieskoniu, saldžiarūgštis. Vaisiaus viduje – stambus, tvirtai su minkštimu suaugęs kauliukas.

Mangų vaisiai turi 11–20 % angliavandenių, šiek tiek baltymų, 0,2–0,5 % organinių rūgščių ir net 80 % vandens. Tai puikus vitamino C, A, E ir B grupės vitaminų (B6, B3 – niacino, B5 – pantoteno rūgšties ir kitų, teigiamai veikiančių nervų sistemą, ypač patyrus stresą) šaltinis. Manguose gausu mineralinių medžiagų: vario, magnio, mangano, kalio, cinko ir kt.

Vaisiai valgomi švieži, dedami į desertus, šerbetus, tortus, uogienes, iš jų spaudžiamos sultys, gaminami gaivieji gėrimai. Mangus galima konservuoti, šaldyti ir džiovinti, virti uogienę.

Odai. Mango vaisius – jaunystės eliksyras odai: jis suteikia elastingumo ir stangrumo. Vitaminas C ir fermentai stabdo raukšlių atsiradimą, skatina kolageninių skaidulų susidarymą.

Širdžiai ir kraujagyslėms. Kalis būtinas širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai. Šviežios mango sultys padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, siūloma jas vartoti aterosklerozės profilaktikai. Vienas didelis mangas – visos paros kalio dozė.

Regėjimui. Mangas – puikus karotino (provitamino A), kuris organizme virsta retinoliu, būtinu geram regėjimui, šaltinis.

Inkstams. Kadangi mangas turi daug vandens ir mineralinių medžiagų, jis puikiai valo inkstus ir normalizuoja jų veiklą.

Nervų sistemai. Manguose esama daug gliukozės, kuri gerai veikia centrinę nervų sistemą. Stiklinė šviežių sulčių, išgerta iš ryto, suteiks žvalumo visai dienai. Energinė mango vertė: 100 g – tik 70 kcal.

Sveikata.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode