Sprogimas

Kepti bulviniai ežiukai su varškės ir peletrūnų padažu

 

Reikės:

300 g virtų bulvių

stiklinės kvietinių miltų

žiupsnelio druskos

vieno didesnio kiaušinio

400 ml „Obelių“ sviesto skonio rapsų aliejaus kepti

Padažui:

100 g pusriebės varškės (9 procentų)

60 g grietinės

žiupsnelio druskos ir pipirų

ryšulėlio šviežių peletrūnų

Jau ne kartą kepėme, virėme, degustavome patiekalus su „Obelių“ rapsų aliejumi, o šįkart išbandėme „Obelių“ sviesto skonio rapsų aliejų. Sutikite, sviesto skonis ir kvapas mielas kiekvieno lietuvio širdžiai, juk sviestu vaikystėje mama gardindavo mums košes. Ar pamenate, kaip užkasdavome gabalėlį sviesto karštuose makaronuose ir laukdavome, kol prasidės sviesto potvynis? Turbūt dėl šios priežasties dauguma lietuvių kai kuriems kepiniams mieliau naudotų sviestą nei aliejų, bet sviestas greitai pridega. „Obelių“ sviesto skonio rapsų aliejus išsprendžia dilemą – galite kepti su aliejumi, o jo skonis bus lyg šviežios grietinėlės sviesto. Svarbiausia, jog skonį čia kuria tikras sviestas, kurio į aliejų dedama sviesto koncentrato pavidalu.

„Obelių“ sviesto skonio rapsų aliejuje kepėme purius bulvinius ežiukus ir gardinome juos švelniu varškės ir peletrūnų padažu. Kepinukai dingo nuo stalo akimirksniu, vos spėjome fotoaparato mygtuką nuspausti…

Gaminame: pradėkite nuo padažo. Į varškę sudėkite grietinę, įberkite druskos, pipirų, smulkiai pjaustytų peletrūnų ir viską labai gerai išmaišykite.

Atidėkite padažą į šalį, laikas ežiukų tešlai. Inde sumaišykite miltus ir druską. Bulvių trintuve arba mėsmale sumalkite atvėsusias bulves, jas sudėkite į indą su miltais ir druska, įmuškite kiaušinį. Masę gerai sumaišykite. Tešla neturėtų būti labai lipti, bet ir ne kieta. Iš pagamintos tešlos ant miltais pabarstyto paviršiaus suformuokite volelį ir supjaustykite 2 cm storio gabalėliais. Gabalėlius braukite per vidinę bulvių tarkos pusę, kad susidarytų maži spygliukai. Taip paruoškite visus ežiukus ir išrikiuokite juos ant miltais pabarstyto paviršiaus.

„Obelių“ sviesto skonio rapsų aliejaus įpilkite į keptuvę ar puodą platesniais kraštais. Kai aliejus įkais, sudėkite ežiukus ir kepkite, kol jie lengvai paruduos. Iškeptus surikiuokite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės šiek tiek atvėsti. Tik ilgai nelaukite – mirkykite ežiukus į varškės padažą ir smagiai skanaukite!

O dabar dar trumpai apie rapsų aliejų. Vis dažniau girdime, jog tai, kas auga mūsų žemėje, geriausiai mums ir tinka. Rapsai į Lietuvą atkeliavo dar tarpukariu, o šiuo metu Lietuva pagal užauginamų rapsų kiekį jau patenka į TOP15 daugiausiai rapsų užauginančių šalių. Iš rapsų pagamintas aliejus ypač rekomenduojamas šiaurinių kraštų gyventojams, nes jo sudėtyje yra nepakeičiamųjų polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats negamina ir gauna tik su maistu. Neatsitiktinai Skandinavijos šalyse būtent rapsų aliejus yra populiariausias aliejus. Tik štai Lietuvoje iš seno papratimo saulėgrąžos guldo rapsus ant menčių, nors rapsų aliejus daugeliu atvejų savo maistine verte lenkia saulėgrąžų aliejų, juolab ir saulėgrąžos, tinkamos aliejui spausti, Lietuvoje niekada neaugo ir neaugs.

Beatosvirtuve.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode