RETRO

kabuleJAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį paskelbė, kad Jungtinės Valstijos per bepiločio lėktuvo smūgį Kabule nukovė „al Qaeda“ vadeivą Aymaną al Zawahiri (Aimaną Zavahirį), vieną ieškomiausių pasaulio teroristų ir 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių sumanytoją.

Per televiziją transliuotame kreipimesi J. Bidenas sakė, kad jis davė galutinį leidimą surengti labai tikslų smūgį, per kurį savaitgalį Afganistano sostinėje buvo sėkmingai nukautas A. al Zawahiri.

„Teisingumas įvykdytas, ir šio teroristų lyderio nebėra“, – sakė J. Bidenas ir pridūrė, kad tikisi, jog A. al Zawahiri mirtis atneš ramybę 3 000 žmonių, žuvusių Jungtinėse Valstijose Rugsėjo 11-ąją, šeimoms.

Vienas aukšto rango administracijos pareigūnas sakė, kad liepos 31-ąją, praėjus valandai po saulėtekio, į A. al Zawahiri buvo nutaikytos dvi „Hellfire“ raketos, kai jis buvo vieno Kabule esančio namo balkone. Pareigūnas pabrėžė, kad Afganistane JAV karių nebuvo.

„Nežinome, kad jis kada nors būtų palikęs slėptuvę. Mes ne kartą nustatėme, kad Zawahiri ilgesnį laiką buvo balkone, kuriame galiausiai buvo nukautas“, – sakė pareigūnas.

Pareigūno teigimu, liepos 25 dieną prezidentas davė sutikimą suduoti tą smūgį. J. Bidenas sakė, kad per operaciją civilių gyventojų aukų pavyko išvengti.

Pasak minėto JAV pareigūno, A. al Zawahiri buvimas Afganistano sostinėje „akivaizdžiai pažeidė“ susitarimą, kurį Talibanas su JAV pasirašė Dohoje 2020 metais ir kuris atvėrė kelią JAV pajėgų pasitraukimui iš Afganistano.

Saudo Arabija sveikina žinią

Tai pirmas žinomas JAV vadinamasis užhorizontinis smūgis „al Qaeda“ taikiniams Afganistane po amerikiečių pajėgų pasitraukimo iš šios šalies 2021 metų rugpjūčio 31 dieną.

A. al Zawahiri, egiptiečių chirurgas, augęs pasiturinčiuose namuose Kaire ir pasukęs į smurtinį radikalizmą, po Rugsėjo 11-osios atakų slapstėsi 20 metų. Vadovavimą „al Qaeda“ jis perėmė JAV specialiosioms pajėgoms 2011-aisiais Pakistane nukovus Osamą bin Ladeną. Už A. al Zawahiri galvą JAV žadėjo 25 mln. dolerių (24,4 mln. eurų) atlygį.

Savaitgalį Afganistano vidaus reikalų ministerija neigė pranešimus socialinėje žiniasklaidoje apie drono smūgį Kabule ir naujienų agentūrai AFP nurodė, kad raketa pataikė į „tuščią namą“ sostinėje, kad niekas nežuvo.

Tačiau anksti antradienį Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad buvo surengta „ataka iš oro“ prieš vieną rezidenciją Kabulo Šerpuro rajone.

„Incidento pobūdis iš pradžių nebuvo atskleistas. Islamo Emyrato saugumo ir žvalgybos agentūros ištyrė incidentą ir po preliminarių tyrimų nustatė, kad ataką įvykdė Amerikos dronai“, – sakoma įraše.

Naujienos pasirodė likus mėnesiui iki JAV pajėgų galutinio išvedimo iš Afganistano pirmųjų metinių. Pasitraukus amerikiečiams, šalies kontrolė perėjo į Talibano, du dešimtmečius kovojusio su Vakarų pajėgomis, rankas.

Pagal 2020 metų Dohos susitarimą Talibanas pažadėjo neleisti, kad Afganistanu vėl būtų naudojamasi kaip starto aikštele tarptautiniam džihadizmui, bet ekspertai mano, kad šis judėjimas niekada nebuvo nutraukęs savo ryšių su „al Qaeda“.

Minėtas J. Bideno administracijos pareigūnas taip pat sakė, kad „aukšto rango Talibano Haqqani (Hakanis)" žinojo apie A. al Zawahiri buvimą Kabule.

Talibano vidaus reikalų ministras Sirajuddinas Haqqani (Siradžudinas Hakanis) taip pat vadovauja baimę keliančiam Haqqani (Hakanių) tinklui, brutaliam Talibano padaliniui, kaltinamam dėl kai kurių didžiausių pastarųjų 20 metų išpuolių. Haqqani tinklą JAV pareigūnai taip pat vadina Pakistano žvalgybos padaliniu.

Saudo Arabija pasveikino JAV pranešimą, kad „al Qaeda“ vadeiva A. al Zawahiri buvo nužudytas.

Užsienio reikalų ministerijos antradienį paskelbtame pareiškime sakoma, kad jis buvo „laikomas vienu iš terorizmo lyderių, vadovavusių baisių teroristinių operacijų planavimui ir vykdymui Jungtinėse Valstijose, Saudo Arabijoje ir daugelyje kitų pasaulio šalių“.

„Žuvo tūkstančiai nekaltų įvairių tautybių ir religijų žmonių, įskaitant Saudo Arabijos piliečius“, – priduriama pareiškime.

„Karalystės vyriausybė pabrėžė bendradarbiavimo stiprinimo ir suderintų tarptautinių pastangų kovojant su terorizmu ir jį išnaikinant svarbą ir paragino visas šalis bendradarbiauti siekiant apsaugoti nekaltus žmones nuo teroristinių organizacijų“, – sakė ministerija.

Džihadistu virtęs gydytojas

71 metų A. al Zawahiriui trūko charizmos, kuri padėjo O. bin Ladenui suburti džihadistus visame pasaulyje, tačiau savo analitinius įgūdžius jis noriai nukreipė į „al Qaeda“ veiklą.

Jis buvo laikomas pagrindiniu strategu – tikruoju operacijų, įskaitant Rugsėjo 11-osios išpuolius, sumanytoju, vadovu – ir asmeniniu O. bin Ladeno gydytoju.

Manoma, kad po JAV invazijos į Afganistaną „al Qaeda“ nusilpo, o minėtas Baltųjų rūmų pareigūnas teigė, kad A. al Zawahiri buvo „viena iš paskutiniųjų likusių figūrų, turėjusių tokią reikšmę“.

Soufano (Sufano) centro tyrėjas Colinas Clarke'as (Kolinas Klarkas) sutinka, kad organizacija yra atsidūrusi „kryžkelėje“.

„Nepaisant to, kad Zawahiri vadovavimas sumažino „al Qaeda“ nuostolius atstatant grupuotę, jos tebelaukia rimti iššūkiai ateityje. Visų pirma, kyla klausimas, kas vadovaus „al Qaeda“, nebelikus Zawahiri“, – sakė jis.

A. al Zawahiri tėvas buvo garsus gydytojas, o senelis – garsiojo sunitų dvasinės minties centro „al Azhar“ Kaire maldininkas.

Jaunystėje A. al Zawahiri įsitraukė į radikalią Egipto musulmonų bendruomenę ir išleido keletą knygų, kurios daugeliui tapo radikalaus islamistų judėjimo simboliu.

9-o dešimtmečio viduryje jis išvyko iš Egipto į Pakistano šiaurės vakarų miestą Pešavarą, kur buvo rengiamas pasipriešinimas sovietų okupacijai Afganistane.

Tuo metu, kai 9-e dešimtmetyje į Afganistaną plūstelėjo tūkstančiai islamistų kovotojų, A. al Zawahiri ir O. bin Ladenas susipažino, o 1998 metais jis tapo vienu iš penkių O. bin Ladeno fatvos, raginančios rengti išpuolius prieš amerikiečius, signatarų.

Džihadistų stebėsenos organizacija SITE teigė, kad kai kurie kovotojai abejoja pranešimo apie jo nužudymą tikrumu, o kiti mano, kad A. al Zawahiri pasiekė savo troškimą – „kankinystę“.

Kalbant apie „al Qaeda“ ateitį be jo, džihadistai yra nusiteikę pozityviai, o vienas iš jų rašė, kad „jei šeichas Aymanas al Zawahiri mirė, dar yra tūkstančiai Aymanų“, nurodo SITE.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode