Sprogimas

prancPrancūzija ketvirtadienį švenčia Bastilijos paėmimo dieną tradiciniu kariniu paradu, per kurį ypatingas dėmesys skiriamas Ukrainai, tapusiai Rusijos agresijos taikiniu.

Tūkstančiai prancūzų karių šiemet parade žygiuoja Eliziejaus Laukų prospektu kartu su sąjungininkų Rytų Europoje pajėgų atstovais. Šiame renginyje, demonstruojančiame Prancūzijos karinę galią ir jos pastangas paremti Ukrainą, taip pat dalyvaus karo lėktuvai, karinės mašinos ir atakos dronas.

Šių metų Bastilijos paėmimo dienos parado atidarymas turėjo pabrėžti Prancūzijos įsipareigojimus NATO ir sąjungininkams Europoje, labiausiai paveiktiems Rusijos invazijos Ukrainoje, prasidėjusios vasario 24 dieną.

Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Čekijos, Slovakijos, Rumunijos, Bulgarijos ir Vengrijos kariai ėjo kolonos priešakyje, nešdami savo šalių vėliavas. Kartu su jais žygiuos daugiašalio kontingento, dislokuoto Rumunijoje po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, kariai.

Šventės išvakarėse Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) gyrė Ukrainos netikėtą gebėjimą pasipriešinti Rusijos agresijai. Jis paragino persvarstyti Prancūzijos kariuomenės organizaciją, kad ji taptų pajėgi atremti kintančias grėsmes, taip pat iš naujo „apgalvoti“ šalies karinį vaidmenį Afrikoje.

„Kiekvienas iš mūsų buvome priblokšti Ukrainos tautos moralinės stiprybės, leidusios jai atsilaikyti, nepaisant pirminio nepalankaus jėgų santykio“, –trečiadienį vakare E. Macronas sakė Prancūzijos kariuomenės vadams.

„Paprašiau [gynybos] ministro, Gynybos štabo viršininko ir generalinio delegato ginkluotės reikalams iš naujo išnagrinėti mūsų organizacijų, struktūrų ir netgi mūsų požiūrio tinkamumą... kad kartais galėtume sprendimus priimti sparčiau, geriau ir veiksmingai koordinuoti, taip pat prisitaikyti prie konfliktų raidos“, – kalbėjo prezidentas.

E. Macronas ir kiti garbingi svečiai stebi ketvirtadienio paradą, kuriame dalyvauja daugiau kaip 6 000 žmonių ir 200 Prancūzijos Respublikos gvardijos žirgų.

Per šį renginį turėtų būti pirmąkart pademonstruotas JAV gamybos atakos dronas „Reaper“. Šie bepiločiai orlaiviai yra Prancūzijos kariuomenės modernizacijos simbolis; jie buvo naudojami Nigeryje ir kitur Afrikos Sachelio regione per karines operacijas prieš džihadistus.

Koviniai dronai taip pat tapo įsimintinu karo Ukrainoje simboliu – ten jie naudojami intensyviau negu bet kuriame kitame iki šiol buvusiame konflikte.

Šių metų Bastilijos paėmimo dienos renginių šūkis „Dalykimės liepsna“ yra užuomina apie 2024 metais Prancūzijoje vyksiančias vasaros olimpines žaidynes. Į renginius taip pat buvo pakviesta iškilių olimpinių ir paralimpinių sportininkų.

Iškilmes Paryžiuje užbaigs naktiniai fejerverkai prie Eiffelio (Eifelio) bokšto.

Bastilijos paėmimo diena susijusi su 1789 metų liepos 14-osios įvykiais, kai įtūžusių paryžiečių minia šturmavo Bastilijos tvirtovę, kurioje veikė liūdnai pagarsėjęs kalėjimas. Šis įvykis tapo įžanga į Prancūzijos revoliuciją ir simbolizuoja tautos vienybę bei piliečiams suteiktas plačias teises.

Bastilijos paėmimo dienos iškilmės vyksta daugelyje Prancūzijos miestų, taip pat kitose šalyse – nuo Naujojo Orleano Jungtinėse Valstijose iki Australijos.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode