RETRO

M. Navickienė: dėl pertvarkos neįgalieji darbą susiranda 1,5 karto greičiau

susirandaSocialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sako, kad šiemet pradėjus neįgaliųjų įdarbinimo pertvarką, jie darbą susiranda 1,5 karto greičiau nei anksčiau.

„Tie žmonės, kurie yra registruoti Užimtumo tarnyboje, jų terminas iki darbo susiradimo sutrumpėjo 1,5 karto. Jeigu anksčiau Užimtumo tarnyboje registruotas negalią turintis žmogus būdavo įdarbinamas per 480 dienų, tai dabar jis darbą susiranda per trumpesnį nei 260 dienų laikotarpį“, – žurnalistams penktadienį sakė M. Navickienė.

„Vadinasi, tie žmonės, kurie registruojasi ir gali susirasti darbą, jis susiranda tą darbą greičiau su Užimtumo tarnybos specialistais“, – pridūrė ministrė. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laiku pernai, vidutinė žmogaus su negalia nedarbo trukmė – kai jis buvo registruotas Užimtumo tarnyboje – sumažėjo 1,6 karto iki 295 dienų. 2022 metų sausį–kovą šis laikotarpis siekė 480 dienų. 

M. Navickienės teigimu, kai kurie neįgalieji darbą susiranda ir be Užimtumo tarnybos pagalbos.

„Manome, kad pokyčiai, kuriuos pradėjome su savo reformomis, padeda žmonėms, turintiems negalią, greičiau įsidarbinti atviroje darbo rinkoje, kartais ir be Užimtumo tarnybos pagalbos“, – teigė M. Navickienė.

Užimtumo tarnybos vadovė Inga Balnanosienė sako, kad geresnius žmonių su negalia įsidarbinimo rezultatus lėmė savivaldos, nevyriausybinių organizacijų bei visuomenės sveikatos centrų įsitraukimas.  

„Tai reiškia, kad po to laiko (nedarbo trukmės – BNS) žmogui leidžiama ne tik jaustis oriai, ekonomiškai stabiliai, bet ir atitinkamai ir valstybė gauna grąžą per mokesčius, didėjantį vartojimą ir panašiai“, – žurnalistams sakė I. Balnanosienė. 

Pasak M. Navickienės, šiemet aktyvios darbo rinkos priemonėms – subsidijavimui įdarbinant neįgaliuosius bei jų perkvalifikavimui – numatoma skirti apie 25 mln. eurų. 

„Tikiu, kad esama gerame kelyje siekdami savo rodiklio – 40 proc. užimtųjų negalią turinčių asmenų iki 2030 metų“, – teigė ministrė. 

Pasak M. Navickienės, šiuo metu šalyje yra apie 147 tūkst. negalią turinčių darbingo amžiaus žmonių, iš kurių dirba 28 procentai.

Ministrė sako, kad šiuo metų vyksta diskusijos nuo kitų metų subsidijas ir dotacijas savivaldybėms skirti ne tik pagal nedirbančių žmonių su negalią skaičių, bet ir pagal jų neterminuoto įdarbinimo rodiklius. 

„Kad tiesiog nekoduotumėme savo rėmimo sistema vien tik poreikio, bet ir bandytume pereiti prie to poveikio matavimo ir efektyvumo. Šiuo metu diskutuojame su kolegomis ir manau, kad nuo kitų metų mes gebėsime pereiti prie tokio rėmimo principo“, – teigė ministrė.

SADM duomenimis, šiemet sausį–kovą, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, žmonių su negalia įsidarbino 0,7 proc. daugiau – 1,9 tūkst. 

Balandžio pradžioje bedarbio statusu Užimtumo tarnyboje buvo registruota 12,2 tūkst. žmonių su negalia – 10 proc. mažiau nei prieš metus ir 33,2 proc. mažiau nei prieš dvejus metus.

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode