Sprogimas

V.Matijošaitis nekeis tarybos išlaidų tvarkos Kaune: nereikia kvitais tapetuoti sienų

nekeisKauno meras Visvaldas Matijošaitis sako, jog esama tvarka dėl atsiskaitymo už tarybos narių išlaidas yra labai gera ir nemato reikalo jos keisti.

Taip jis reagavo į pastaruoju metu keliamas abejones, ar tarybos nariams skiriamos lėšos buvo naudojamos skaidriai bei prezidento raginimus trauktis trims ministrams, anksčiau dirbusiems šios savivaldybės taryboje.

„Šiaip atėjęs 2011 metais į Kauno miesto tarybą, tokią tvarką, kuri egzistuoja dabartės, aš radau prieš tai tarybos padarytą. Ir kadangi šiek tiek pasigilinome, tvarka labai gera, labai protinga – nereikia nei savivaldybėje, nei namuose parėjus kvitais visas sienas apklijuoti vietoj tapetų“, – žurnalistams antradienį sakė Kauno meras.

„Tai skaitėm, kad yra puikiai, bet lygiai tokia pati tvarka yra ir Europarlamente, tik ten skaičiai yra žymiai didesni“, – pridūrė jis.

Pasak jo, esama tvarka leidžia politikams oriai apmokėti atsirandančias išlaidas ir jiems nereikia samdyti buhalterio.

„Čia gal vienam žmogui ta tvarka yra nepagrindžiama. Iš tiesų tai gaila – aš maniau, kad visose savivaldybėse taip vyksta kaip Kaune, galėtų Kaunas būti pavyzdžiu, kaip turi vykti ir visur vienodai, o ne vaikščioti tarybos nariai, ieškoti kažkokių čekių, kad kažką padengti“, – kalbėjo jis.

Opozicinei konservatorių frakcijai antradienį pasiūlius suburti neformalią Kauno tarybos narių grupę ir persvarstyti, kaip galėtų būti skaidriau reglamentuota ši tvarka, V. Matijošaitis sakė tokio poreikio nematantis.

„Jeigu Vyriausybė nutars, kad reikia keisti, tai tegu apsižiūri visą ūkį, visur, kur reikia keisti“, – sakė Kauno meras.

Šį klausimą iškėlusį visuomenininką Andrių Tapiną Kauno meras vadino panašiu „į kitos šalies tarną“.

„Padaro tokį jovalą, pradeda ministrus, ministres keisti... tyčiojimasis yra. Jis galėtų eiti saulėgrąžas kur nors pardavinėti ir pats galėtų kramtyti ir rusiškai prasimoktų kalbėti, būtų gerai“, – kalbėjo Kauno vadovas.

„Jeigu Europos Parlamente veikia ta tvarka, nežinau, koks idiotas gali paneigti. Nebent priešas ar dar kažkas“, – teigė jis.

Kauno meras praėjusią kadenciją gavo apie 42,3 tūkst. eurų tarybos nario veiklai arba vidutiniškai 887 eurus per mėnesį, didžiąja dalimi šių lėšų apmokėtos transporto išlaidos, kurios per ketvirtį siekdavo ir 2079 eurų.

V. Matijošaitis atsisakė detalizuoti, kam naudojo kompensuotas lėšas, tačiau teigė, jog susigrąžina tik dalį jų, o darbui išleido dar daugiau.

Jis taip pat teigė, jog didesnės transporto išlaidos susijusios su tuo, jog Kaune yra atsisakyta 14 vairuotojų, buvusių iki jo valdymo, šiuo metu darbuotojai ir miesto politiniai vadovai važinėjantys patys.

„Visi darbuotojai, kurie nori pavažinėti ar dar kažką, pasiima mašiną ir važiuoja. Aš važinėju su savo automobiliais, nes man jų tai spalva gražesnė, tai forma gražesnė, tai nuotaika geresnė, tai merginos geriau atsisėda į jas“, – kalbėjo Kauno vadovas.

Visuomenininkui Andriui Tapinui ėmus kelti klausimus dėl įvairių savivaldybių tarybos narių lėšų panaudojimo skaidrumo, prokuratūros pradėjo tyrimus dėl galimai pažeisto viešojo intereso dalyje savivaldybių. Toks tyrimas vykdomas ir dėl Kauno miesto savivaldybės lėšų.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę paragino trauktis iš pareigų tris ministrus – švietimo, kultūros bei finansų, nes jie taip pat būdami Kauno tarybos nariais naudojo lėšas, kurių dabar negali pagrįsti.

TS-LKD prezidiumas praėjusią savaitę pasiūlė inicijuoti Seimo pirmalaikių rinkimų paskelbimą, siekiant spręsti dėl savivaldos politikų neskaidriai naudojamų lėšų kilusią politinę krizę. 

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždininė, kilus abejonėms dėl 2019–2020 metais jos, kaip Kauno miesto savivaldybės tarybos narės, panaudotų 13,8 tūkst. eurų skaidrumo, pateikė prašymą atsistatydinti. Premjerė į pareiškimą pirmadienį tenkino, jį dar turi patvirtinti prezidentas.

Tuo metu finansų ministrė Gintarė Skaistė pranešė grąžinusi Kauno savivaldybei beveik 14 tūkst. eurų – dalį sumos, kurią išmokomis gavo dirbdama miesto taryboje.

Kultūros ministras Simonas Kairys sako, kad jo gautas išmokas būtų įmanoma grąžinti, bet jis nesijaučia padaręs pažeidimus, o sumos buvo sąlyginai nedidelės ir pagrįstos logika.

BNS turimos politikų savivaldybei teiktos ataskaitos rodo, kad per maždaug šešerius su puse metų S. Kairio išlaidos taryboje sudarė 35,1 tūkst. eurų, o G. Skaistės per maždaug ketverius – 20,4 tūkst. eurų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode