Sprogimas

Kritikos dėl rinkimų organizavimo sulaukusi VRK vadovė paskelbė atsistatydinanti

kritikosKritikos dėl rinkimų organizavimo Anykščiuose ir Visagine sulaukusi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Jolanta Petkevičienė antradienį paskelbė atsistatydinanti.

„Pareiškiu, kad atsistatydinu iš VRK pirmininkės pareigų“, – Seime paskelbė J. Petkevičienė.

VRK vadovė taip pat atsiprašė ją į pareigas pasiūliusios Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, kad iš pareigų pasitraukė jos neinformavusi.

„Labai atsiprašau Seimo pirmininkės, kad neaptariau šio klausimo už uždarų durų, nes šiais laikais bet koks skambutis, bet koks atėjimas už uždarų durų gali būti įvairiai interpretuojamas, retransliuojamas, aptarinėjamas ir panašiai. Tikrai su niekuo nesitariau, tiesiog šiandien privalau grįžti namo ir rūpintis savo artimaisiais“, – sakė J. Petkevičienė.

VRK pirmininkė antradienį Seime atsakė į Seimo narių klausimus dėl kovą vykusių savivaldos rinkimų organizavimo nesklandumų.

Daugiausiai kritikos VRK sulaukė dėl merų rinkimų Anykščių rajono ir Visagino savivaldybėse, kur į antrą turą patekę kandidatai Kęstutis Tubis Anykščiuose ir Dalia Štraupaitė Visagine buvo pašalinti iš rinkimų, o vėliau į juos grąžinti.

Vėliau žurnalistams komentuodama sprendimą trauktis J. Petkevičienė teigė, kad priekaištai dėl rinkimų nesklandumų jam jokios įtakos neturėjo.

„Nė kiek“, – į klausimą, kiek atsistatydinimą lėmė politikų priekaištai, atsakė J. Petkevičienė.

„Apie tai aš svarsčiau dar iki rinkimų politinės kampanijos pradžios, tiesiog dabar situacija šeimoje tokia, kad manęs ten reikia labiau negu rinkimų komisijai“, – kalbėjo J. Petkevičienė.

Dėl VRK vadovės atleidimo gavus atsistatydinimo pareiškimą turės balsuoti Seimas.

Atsakydama Į Seimo narių klausimus per posėdį VRK pirmininkė sakė, kad komisijai teko sudėtingas uždavinys per labai trumpą laiką spręsti „teisiniu požiūriu nevienareikšmiškus atvejus“.

Anykščių rajono meru išrinktas „valstiečių“ kandidatas K. Tubis prieš antrąjį turą buvo kelioms dienoms pašalintas iš rinkimų kovos dėl bausmės, skirtos už prekybą poveikiu.

Tokį sprendimą VRK priėmė po pirmojo merų rinkimų turo, kovo 7-ąją, nes Panevėžio apygardos teismas pateikė išaiškinimą, kad dėl prekybos poveikiu nuteistam politikui skirta bausmė – atimta teisė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje – apima ir draudimą dirbti renkamas pareigas.

Tačiau kovo 14-ąją Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas panaikino šį sprendimą, nes anot jo, Panevėžio apygardos teismo sprendime įvardytas apribojimas – teisės dirbti valstybės tarnyboje ketveriems metams atėmimas – nėra aiškus ir negali būti vienareikšmiškai suprantamas kaip apribojantis būti renkamam į mero pareigas. Be to, išaiškinti nuosprendį privalėjo ne vienas teisėjas, o teismas savo nutartimi. Todėl dar tą pačią dieną VRK jį gražino į rinkimus.

Taip pat iš rinkimų pašalinta ir po teismų sprendimų į juos grąžinta buvo „Laisvės ir teisingumo“ kandidatė D. Štraupaitė Visagine.

D. Štraupaitės registracija kandidatuoti į meres buvo panaikinta VRK gavus patikslintą Panevėžio apygardos teismo nuosprendį. Teismas patikslino dėl piktnaudžiavimo tarnyba nuteistos „Laisvės ir teisingumo“ kandidatės nuosprendžio rezoliucinę dalį, kad ji negali būti skiriama mere. 

Tačiau Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė šį Panevėžio teismo sprendimą, palikdamas galioti anksčiau skirtą bausmę – draudimą dirbti tik skiriamose pareigose. Dėl to VRK šiai kandidatei leido dalyvauti antrajame mero rinkimų ture.

Mero rinkimus Visagine laimėjo dabartinis savivaldybės vadovas Erlandas Galaguzas. D. Štraupaitė teismui apskundė rinkimų rezultatus.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode