Sprogimas

Pieno ūkininkai prie Seimo rengia protestą, reikalaus K. Navicko atsistatydinimo

pienoLietuvos pieno gamintojų asociacija (LPGA) ketvirtadienį prie Seimo rengia, jų teigimu, didžiausią pastarojo meto protesto akciją, kurios metu ūkininkai reikalaus bent 40 mln. eurų paramos ir žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko atsistatydinimo, sako LPGA prezidentas ir vienas iš protesto organizatorių Jonas Vilionis.

„Mums pats pagrindinis dalykas – tai ministro nuėmimas, antras klausimas yra dėl tų 40 milijonų, kaip mums išgyventi. Ministrui bus ruošiama interpeliacija“, – BNS protesto išvakarėse sakė J. Vilionis. 

Pasak jo, protesto metu bus nemokamai išdalintos kelios tonos pieno, o jame dalyvauti planuoja per 2,5 tūkst. žmonių – ne tik pieno, bet ir kitų ūkių atstovai – kailinių žvėrelių, paukštininkų, kiaulių, grūdų augintojų ir kiti.

„Visi ūkiai yra kritinėje situacijoje“, – BNS teigė LPGA prezidentas. 

Be to, proteste ketina dalyvauti kai kurie Lietuvos ir Latvijos Seimo nariai, Latvijos ūkininkų atstovai.

J. Vilionio teigimu, protesto metu planuojami susitikimai su prezidento Gitano Nausėdos atstovais, Seimo pirmininke Viktorija Čmilytė-Nielsen ir galbūt su premjere Ingrida Šimonyte.

„Viskas bus: scena, pieno dalijimas, 11 valandą mūsų delegacija eina pas prezidentą, 12 valandą einam pas Čmilytę, o vakar kadangi opozicija padarė susitikimą su Šimonyte, mes jai turime parašę irgi kvietimą, kad ji 13 valandą ateitų ir mums pasisakytų, ar ateis, mes nežinom“, – BNS teigė J. Vilionis.

Siekiant stabilizuoti krizinę situaciją sektoriuje, Žemės ūkio ministerija gegužę pienininkams pažadėjo iš valstybės biudžeto skirti 8 mln. eurų paramos už laikomas karves. Tačiau ūkininkai reikalauja bent 40 mln. eurų.    

I. Šimonytė antradienį sakė, kad Vyriausybė disponuoja tik tomis lėšomis, kurios yra patvirtintos biudžete, ji gali jas perskirstyti svarbesniems uždaviniams, tačiau „tikrai niekur biudžete besimėtančių 40 mln. eurų atliekamos sumos, kaip kažkam galbūt atrodo, nėra“.  

K. Navickas pirmadienį pranešė, kad Lietuva sunkumų patiriantiems šalies pieno gamintojams Europos Komisijos (EK) prašo skirti po 18,6 mln. eurų paramos per ketvirtį, kol kainos normalizuosis. Tačiau tokiai paramai reikia visų ES šalių narių ministrų pritarimo, o jo laukti teks apie dvi savaites. 

Žemės ūkio ministerija taip pat pranešė inicijuojanti Pieno įstatymo pakeitimus, kuriais siekiama pagerinti ūkininkų padėtį ir derybines pozicijas su supirkėjais, lanksčiau nustatyti kainas, įvesti derybose daugiau skaidrumo.

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode