Sprogimas

Teisėsaugos tyrime dėl korupcijos statybų priežiūros srityje – per 60 įtariamųjų

statybuTeisėsaugos tyrime dėl įtariamos korupcijos statybų priežiūros srityje tiriama per 150 nusikalstamų veikų, jas padaryti galėjo per 60 įtariamųjų, tarp jų – šešių valstybės tarnybų darbuotojai.

„Nustatyta virš 80 nusikalstamos veikos epizodų, tiriama virš 150 nusikalstamų veikų. Nustatyta per 60 galimų įtariamųjų, iš kurių 20 – valstybės tarnautojų“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Centrinių tyrimų valdybos viršininkas Darius Balčiūnas.

Anot jo, tyrimas vykdytas daugiau nei metus, buvo atlikta per 170 kratų, operacijoje dalyvavo virš 100 STT pareigūnų. Veiksmai atlikti Vilniaus miesto savivaldybėje, Valstybinėje teritorijų planavimo inspekcijoje, Darbo inspekcijoje, Nacionalinėje žemės tarnyboje. Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre bei Žmonių su negalia aplinkos pritaikymo asociacijoje.

„Pavyko atskleisti korupcinę schemą valstybinėse institucijose, atsakingose už teritorijų planavimą ir statybų valstybinę priežiūrą. Įtariama, kad valstybės tarnautojai per tarpininkus priimdavo kyšius įvairiose teritorijų planavimo dokumentų leidimo stadijose: išduodant statybos leidimus, viešinant, derinant projektus, priduodant įvairius nekilnojamojo turto objektus“, – sakė D. Balčiūnas.

Anot jo, ikiteisminio tyrimo dėl kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, neteisėto praturtėjimo bei pinigų plovimo metu bus siekiama nustatyti, ar valstybės tarnautojai priimdavo kyšius už teisėtą veiklą, ar už neteisėtą, dirbtinai sudarydami biurokratines kliūtis.

Dešimtys tūkstančių eurų kyšių

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Justas Laucius sakė, kad byloje nustatyta, jog kyšius davė „ne viena ir ne dvi dešimtys papirkėjų“.

„Šiuo momentu nė vienam iš papirkėjų nėra įteiktas įtarimas“, – pridūrė jis.

J. Laucius akcentavo, kad jis kalba apie tiesiogiai ar per tarpininkus valstybės tarnautojus papirkinėjusius asmenis, kurie „į 60 galimų ir esamų ar virsiančių įtariamaisiais sąrašą kol kas dar neįeina“.

Prokuroras priminė, kad nuo baudžiamosios atsakomybės gali būti atleidžiamas asmuo, susitaręs perduoti kyšį asmeniui, kuris iš jo reikalavo kyšio ar provokavo ji duoti, kai kyšio davėjas „savanoriškai per kiek galima trumpesnį laiką“ informuoja teisėsaugą. Jis pabrėžė, kad tai yra laikas, iki asmeniui pareiškiami įtarimai. 

„Institucijų darbuotojams siūlau apmąstyti ir kreiptis su pareiškimais į Specialiųjų tyrimų tarnybos Centrinių tyrimų valdybą“, – sakė J. Laucius.

Anot D. Balčiūno, kyšių sumos yra „nuo kelių šimtų eurų iki kelių dešimčių tūkstančių eurų“, tačiau didžiausių sumų teigė kol kas negalintis įvardinti.

Tyrimo duomenimis, dauguma atveju kyšiai būdavo įteikiami grynaisiais pinigais.

Figūruoja 50 statybos objektų

„Tiriamos nusikalstamos veikos, susijusios su 50 statybos objektų, turto vystytojų veikla taip pat tiriama – jų yra apie 23, tai – fiziniai ir juridiniai asmenys“, – tikino  STT atstovas.

J. Laucius patikino, kad tiriami „įvairaus dydžio“ juridiniai, bei atskiri fiziniai asmenys, o dauguma objektų, dėl kurių buvo siekiama poveikio, yra Vilniuje, dalis jų – pastatyti, dalis dar statomi.

Prokuroras tvirtino, kad tarp įtariamų 20 valstybės tarnautojų yra ir eilinių tarnautojų, ir turėjusių „tam tikrus valdingus įgaliojimus“ kitų darbuotojų atžvilgiu.

Kiti 40 asmenų, pasak prokuroro, yra nusikalstamos naudos gavėjai ir tarpininkai – valstybės tarnautojai, kurie turėjo galią priimti pageidaujamus sprendimus.

Įtariamiesiems – pasižadėjimas neišvykti

D. Balčiūno teigimu, vien šią savaitę sulaikyti 25 asmenys. J. Laucius sakė, kad suimtųjų kol kas nėra – kai kuriems jų paskirtos įvairios švelnesnės kardomosios priemonės, daugiausiai – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Prokuroras akcentavo, kad visos minėtos institucijos atliko „kažkokį vaidmenį“, reikalinga papirkėjui siekiant naudos, jis pabrėžė, kad „yra užčiuopta sisteminių dalykų“ tiriant korupcines veikas.

Jis neatskleidė, ar įtarimai pareikšti kai kurių Vilniaus savivaldybės skyrių vadovams, konkrečių nekilnojamojo turto vystymo bendrovių akcininkams, tačiau patikino, kad tyrime tikrai nefigūruoja miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis ar kiti mero aplinkos, politinio pasitikėjimo asmenys.

„Galiu paneigti – Vilniaus miesto vyriausiasis architektas šiame tyrime nefigūruoja jokiu statusu. Duomenų, kad gerbiamas Pakalnis galėtų būti kažkaip susijęs su šioje byloje tiriamomis veikomis, nėra (...). Tiesiogiai su Vilniaus meru susijusių asmenų, iš jo artimojo rato, politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojų, ikiteisminiame tyrime nefigūruoja“, – teigė J. Laucius.

Rasta per 300 tūkst. grynųjų

Tiriant galimą neteisėtą praturtėjimą, anot D. Balčiūno, aptikta daugiau nei 300 tūkst. grynųjų, jie rasti pas asmenis namuose, kai kuriais atvejais kyšiai buvo perduodami darbo vietose. Apie kitą galbūt neteisėtai įgytą turtą teisėsaugos atstovai kol kas nekalba.

STT atstovas neatmetė, kad įtariamųjų ratas plėsis – įtarimai kai kuriems įteikiami ir ketvirtadienį.

Apie teisėsaugos tyrimą pirmasis ryte pranešė Vilniaus meras Remigijus Šimašius, anot jo, jį asmeniškai informavo STT vadovas Žydrūnas Bartkus. 

Savo ruožtu aplinkos ministras Simonas Gentvilas patvirtino, kad informaciją teisėsaugai tyrime teikė ir Aplinkos ministerijos bei Statybų inspekcijos vadovai, sakydamas, kad „šiandieninis tyrimas, manau, yra to pasikreipimo pasekmė“.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode